Flying Tiger har fået stækket vingerne: Siger stop for nye butikker

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Flying Tiger ligger blandt andet på Kultorvet i København....og godt 1000 andre steder. Men i 2019 tager den danske et vækstpause for at få ro på forretningen, der har været under pres efter de senere år mange butiksåbninger.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Godmorgen

Velkommen til en ny dag i vinterferien. Vi skal et smut forbi et amerikansk gældstårn, der bare stiger og stiger. Vi lægger ligeledes vejen forbi Socialdemokraterne, der tilsyneladende ikke er i salgshumør for tiden, og så skal vi naturligvis ud i verden, hvor en dansk tiger har fået krampe midt i et vildt vækstspring. Men vi begynder herhjemme med et kig på danskernes arbejdstid.

1
Her går det godt...men vi arbejder mindre

Jobfesten buldrer af sted i den danske økonomi, men på trods af det arbejder danskerne i gennemsnit mindre end før finanskrisen. Mere præcist er danskernes gennemsnitlige arbejdstid dykket med omkring fire pct. siden 2011. Det skyldes i høj grad, at rigtigt mange af de nye job, der er skabt siden efteråret 2013, er på deltid.

Det skriver Berlingske Business onsdag.

Lige før finanskrisen arbejdede danskerne i gennemsnit næsten 1.450 timer om året. Sidste år var det tal faldet til lige under 1.390 timer. Efter finanskrisen toppede vores arbejdstid i 2011 med lidt over 1.440 timer om året i gennemsnit pr. beskæftiget.

»En af de ting, der er i spil, er, at når beskæftigelsen er stigende og bliver meget høj, så kommer de ekstra reserver i spil og får arbejde. Det vil typisk være personer med en lavere arbejdstid end gennemsnittet. Derved kommer den gennemsnitlige arbejdstid til at falde. Men det betyder ikke, at de personer, som er i job, arbejder mindre,« siger Torben M. Andersen, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand. Læs hele historien lige her.

2
Flying Tiger i midlertidigt stop for nye butikker

Flying Tiger har de seneste 10 år været en af de absolut største væksthistorier i danske erhvervsliv nogensinde. Flying Tiger Copenhagen åbnede i en periode en ny butik hver tredje dag og har i dag 1.000 butikker over det meste af kloden. Ambitionerne og visionerne har været skyhøje, men nu gør den danske butikskæde klar til en mindre mavelanding.

Kapitalfonden EQT, der ejer Flying Tiger, har taget konsekvensen af de skuffende resultater i kæden, efter detailkæden i begyndelsen af året var faretruende tæt på at bryde sine lånebetingelser.

Vækstplanerne er nu sat i bero. Kæden forventer ikke at åbne ret mange flere butikker i år, og samtidig bliver der rokeret rundt i ledelsen. Det skriver Finans.dk.

»Vi har i mange år haft mest fokus på vækst. Nu handler det om at øge profitabiliteten,« siger administrerende direktør Mette Maix.

Flying Tigers finansdirektør, Carsten Fensholdt, er stoppet og erstattes ifølge Finans’ oplysninger inden for kort tid. Detailkæden har desuden ansat en ny kommerciel chef, en ny indkøbschef og udvidet direktionen med den tidligere McKinsey-konsulent Martin Jeermin. Læs hele historien på Finans.dk.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
S vil ikke foreløbig sælge ud af statens selskaber

Hvis staten står og mangler et par milliarder kroner til budgettet, så ejer den både dele af og hele selskaber, der kan sælges. Men det er der ingen grund til, siger Socialdemokratiet.

Det skriver Berlingske Business.

»Vi har ikke statslige selskaber, som der aktuelt er den store grund til at ændre ejerskabsstrukturen i. Langt de fleste er veldrevne, og derfor så skal vi ikke sælge mere fra nu og her,« siger Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht.

Spørgsmålet er yderst relevant, fordi det nuværende forlig om Ørsted udløber næste år, og det derfor igen skal debatteres, hvad der skal ske med statens energiselskab. Derudover har andre mulige salg af statsselskaber været oppe at vende ved flere lejligheder.

Blandt de selskaber, der kan sælges fra, er andelen i Ørsted – tidligere DONG –, TV 2, Danske Spil og Det Danske Klasselotteri. Læs hele historien her.

4
Amerikansk statsgæld på 1 mia. dollar ... om dagen

Den amerikanske statsgæld har ramt endnu en milepæl, idet renterne på den i forvejen 22.000 mia. dollar store gæld nu overstiger 1 mia. dollar dagligt.

Det skriver AP ifølge Ritzau Finans.

Det amerikanske finansministerium Treasury Departments daglige redegørelse viste tirsdag, at den samlede udestående offentlige gæld er på 22.010 mia. dollar. Den var på 19.950 mia. dollar, da præsident Donald Trump tiltrådte 20. januar 2017.

Gælden er steget i et forhøjet tempo, efter at Trump indførte skattelettelser for 1.500 mia. dollar i december 2017, og Kongressen sidste år vedtog at øge udgifterne til indenlandske og militære programmer. USAs nationale gæld er summen af de årlige budgetunderskud, og underskuddet vokser år for år.

Det bør investorerne holde øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, vil i dag holde øje med følgende tre ting.

  • Det vigtigste nøgletal i dag bliver offentliggørelsen af forbrugerprisindekset (CPI) i USA. Prisstigningerne er blandt de områder, som den amerikanske centralbank holder øje med, når de skal fastlægge pengepolitikken, og derfor er det værd at holde øje med, hvordan priserne udvikler sig. Trods den umiddelbare svækkelse i flere ledende indikatorer i USA, har særligt arbejdsmarkedsdata vist styrke, og det tyder på et fortsat stramt arbejdsmarked og stigende lønvækst. Det vil holde den amerikanske centralbank Fed på sporet på sigt, trods det seneste skift i en blødere retning.
  • I Europa får vi inflationsdata fra Storbritannien, og industriproduktionen for december i euroområdet. Den vil formentlig komme ud til den svage side, efter bl.a. fortsatte fald i den tyske industriproduktion i sidste uge. Der har været mange negative engangseffekter der har ramt europæisk vækst det sidste halve år, og mens de så småt begynder at vende, så signalerer mange indikatorer fortsat svaghed, som følge af det svagere globale vækstbillede.
  • På regnskabsfronten er der også fuld gang i den, hvor vi får 24 regnskaber fra det amerikanske S&P 500 indeks, men det står mere stille til den i Europa og Japan. Man kan bl.a. følge med i regnskaber fra Cisco, Paramount og Heineken.

Det asiatiske marked lige nu

Asiatiske aktier stiger onsdag, hvor investorer håber, at en ny runde af handelsforhandlinger mellem USA og Kina vil løse den tvist, der har spoleret den globale vækst og indtjeningen i virksomhederne.

Nikkei 225 +1,5
Topix +1,0
Hongkongs Hang Seng +0,8
China Shanghai Composite +0,9
China CSI 300 +1,0
Taiwan Taiex -0,1
Sydkoreas Kospi +0,4
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI +1,1
Sydney ASX 200 -0,3

Indeksværdi 06.15 / Ritzau Finans