Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den 3. september 2019 blev høreapparatselskabet Demant ramt af et hackerangreb. Som følge af »den kritiske hændelse« meddelte Demant torsdag i en fondsbørsmeddelelse, at selskabet nedjusterer forventningerne til driftsresultatet for 2019.
»Vi har nu været i stand til at vurdere hændelsens finansielle effekt for helåret 2019, selvom vores vurdering fortsat er usikker på dette tidspunkt i genetableringsprocessen. Vores nuværende foreløbige vurdering indikerer en samlet negativ finansiel effekt på EBIT (driftsresultatet, red.) i 2019 i intervallet 550-650 mio. kr., hvilket inkluderer en forventet fratrukket forsikringsdækning på ca. 100 mio. kr.,« står der i meddelelsen.
»Effekten er i altovervejende grad relateret til et estimeret tabt salg samt en svækkelse af vækstmomentum. Vi forventer at afholde omkostninger direkte forbundet med hændelsen på 50 mio. kr., hvilket er inkluderet i den finansielle effekt,« skriver Demant.
»Choknedjustering«
Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, kalder det en »choknedjustering«.
»Investorerne er ikke overraskede over nedjusteringen, men størrelsen gør meget stort indtryk. Det, som afgør, hvor meget aktien falder, er, om angrebet er blevet inddæmmet. Om sikkerheden nu er så stærk og god, at det ikke kan gentages, og om de økonomiske konsekvenser af nedjusteringen er så stor, at ledelsen har meldt risikoen »godt og vel ud«,« skriver Per Hansen i en kommentar.
Han påpeger, at da Mærsk blev ramt af en tilsvarende usikkerhed, var der tilsvarende tale om en meget stor økonomisk konsekvens, som holdt aktien i skak i en længere periode.
»Det var svært helt at kvantificere effekterne af angrebet, og om hvorvidt det havde langvarige konsekvenser,« skriver investeringsøkonomen.
Fik inddæmmet hændelsen
Ifølge Demant fik man i kraft af en hurtig reaktion på hændelsen og lukning af IT-systemer på tværs af lokationer og forretningsenheder, inddæmmet og begrænset hændelsen. Men alligevel blev kerneforretningsprocesser i hele værdikæden, herunder R&D, produktion og distribution, påvirket.
»Som en yderligere følge af vores hurtige reaktion viste back-up af data sig generelt at være intakt. Det har betydet, at vi har kunnet foretage genetableringen på en struktureret og effektiv måde, samtidig med at vi har forbedret sikkerheden omkring gruppens IT-infrastruktur yderligere,« skriver selskabet.
Ifølge Demant skyldes omkring halvdelen af det anslåede tabte salg engrossalg af høreapparater.