Google vil skære i lønnen hos ansatte, der arbejder hjemmefra

It-giganterne har taget fat på aflønningen af deres ansatte oven på coronaepidemien, og der er dårligt nyt på vej, hvis man vil arbejde hjemmefra eller bor langt væk fra de områder nær kontoret, hvor huslejerne er høje.

Der har i årevis været kronisk boligmangel i og omkring Sicilon Valley-området i det vestlige USA, hvor bolig- og huslejepriserne derfor er skudt i vejret. Nu vil også Google aflønne folk efter, hvor de bor – og de, der bor længst væk, risikerer at få meget mindre i løn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paresh Dave/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt op til en fjerdedel af månedslønnen vil kunne forsvinde, hvis internetgiganten Google gør alvor af at lønne folk alt efter, hvor de bor, eller om de arbejder hjemme i stedet for at komme til kontoret.

Google har ifølge nyhedsbureauet Reuters ligefrem lavet en lommeregner, hvor de ansatte selv kan beregne, hvor meget lønnen fremover vil ændre sig, hvis de vælger at arbejde hjemmefra eller flytter længere væk fra arbejdspladsen.

De, der har længst til arbejde, ser ud til at skulle gå mest ned i løn.

144.000 ansatte på verdensplan

Det er den mangeårige mangel på boliger tæt på Silicon Valley, som er USAs it-mekka, som sammen med erfaringerne fra coronaepidemien har fået it-giganterne, der næsten alle har hovedkontorer eller store kontorer i området, til at tænke nyt.

Facebook, som driver verdens største sociale medie, og Twitter har allerede sat folk ned i løn, hvis de flytter til områder, hvor boligpriserne – og dermed den månedlige husleje – er lavere end tættere på kontorerne. Andre medier som Reddit varierer også lønnen efter, hvor folk bor, men på en måde, så man fortsat sikrer sig at være attraktiv for ny og nuværende arbejdskraft.

Google-imperiet, hvis moderselskab Alphabet blev oprettet i 2015, havde ved udgangen af juni i år lige over 144.000 ansatte på verdensplan – omkring 16.000 flere end et år tidligere.

»Vores kompensationspakker har altid været afhængige af lokationen, og vi betaler altid i topniveauet af det lokale marked ud fra, hvor en ansat arbejder fra,« siger en talsmand fra Google til Reuters og slår fast, at lønnen vil være forskellig fra by til by og fra amerikansk delstat til delstat.

Professor: De har bestemt råd

De geografiske lønforskelle vil derfor ikke kun gælde for Silicon Valley-området, hvor boligmanglen i snart et årti har været særligt vanskelig, men generelt.

Sociologiprofessor Jake Rosenfeld, som forsker i lønninger ved Washington University i St. Louis, siger til nyhedsbureauet, at Google ikke behøver at ændre på sine lønbetalinger.

»Det er ikke sådan, at de ikke har råd til at betale deres ansatte, som vælger at arbejde andre steder fra, det samme, som de har været vant til at modtage,« siger Jake Rosenfeld.

Udsagnet understreges af de seneste regnskabstal fra internetgiganten, som blev offentliggjort for få uger siden. Alphabets omsætning i april-juni 2021 var på 61.880 millioner dollar mod 38.297 millioner for samme periode i 2020. Samtidig steg overskuddet fra 6.383 millioner dollar til 19.361 millioner, altså 212 millioner dollar om dagen.

Til sammenligning havde Apple, som er et af verdens mest værdifulde selskaber, et dagligt overskud på 239 millioner dollar.