Google og Apple bruger milliarder på flytning

IT-giganterne har travlt med at melde den ene milliardstore udbygning efter den anden ud. Apple udvider i Texas, mens Google fordobler arbejdsstyrken i New York.

Google har siden 2000 haft kontor i New York men vil over de næste to år fordoble medarbejderskaren til 15.000. Arkivfoto: Jeenah Moon, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JEENAH MOON

De amerikanske IT-giganter er blevet så store, at de ikke har plads til sig selv.

Få dage efter at Apple meldte ud at ville bruge en milliard dollars på at bygge et andet hovedkontor i Austin i Texas til 15.000 ansatte, har Google besluttet at bruge en milliard dollars på at kunne rykke ind på Manhattan i New York.

I forvejen har Amazon efter et års meget offentlig søgen valgt at opføre to ekstra hovedkontorer med 50.000 nye arbejdspladser i New York, som er USAs finanscentrum, og Arlington ved det politiske centrum Washington.

Udbygningsplanerne er både udtryk for, at giganterne vokser, og at det bliver stadig sværere – og dermed dyrere – at skaffe folk til Silicon Valley-området i Californien på den amerikanske vestkyst, der traditionelt har været USAs store IT-miljø. Her er blandt andet boligpriserne steget voldsomt i takt med, at flere har fået arbejde i området, og det har skabt store problemer, også trafikalt. Facebook vil sågar bygge sin helt egen by.

Klar i 2020

Googles nye kontorer på 1,7 millioner kvadratmeter vil bestå af tre separate bygninger i området Hudson Square i New York, hvor Google allerede er til stede med omkring 7.000 ansatte. Google har siden 2000 haft kontor i New York. I marts 2018 lagde internetgiganten 2,4 milliarder dollars for Chelsea Market, hvor en tidligere kiksefabrik er blevet gjort til indkøbscenter og kontorkompleks.

Google vil rykke ind i to af de nye bygninger i 2020 og den tredje i 2022, og det vil være herfra, at Googles globale forretning skal styres, oplyser selskabet. Medarbejderstaben skal fordobles på et tidspunkt, hvor Amazon samtidig skal i gang med at skaffe 25.000 nye ansatte i New York.

Hvor Amazon åbenlyst med sin skønhedskonkurrence er gået efter at få noget igen af den fremtidige værtsby i form af særlige skattefordele for sin investering på i alt fem milliarder dollars, har Google understreget, at der ikke har været økonomiske modydelser involveret i valget af placering i New York.

Apple indviede i 2017 sit nye hovedkontor i Cupertino, kaldet Apple Park. Centralt står bygningen, der omtales som rumskibet. Hele herligheden til de 13.000 ansatte har kostet fem milliarder dollars. Arkivfoto: Justin Sullivan, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN.

Udenlandske Apple-penge får ben at gå på i USA

Apple meldte 13. december ud, at der skal udvides i Seattle, San Diego og Culver City i Californien, og at der samtidig skal oprettes flere hundrede ekstra stillinger i Pittsburgh i New York og i Boulder i Colorado over de næste tre år. Apple vil bruge 30 milliarder dollars i USA. Pengene kommer fra Apples bugnende pengekasse, efter at præsident Donald Trump sænkede de skatter, som amerikanske selskaber skal betale i USA for at bringe indtjening, som lige nu er anbragt i udenlandske banker, hjem til USA.

Apple vil opføre et 540.000 kvadratmeter stort område i Austin i umiddelbar nærhed af, hvor Apple allerede har kontorer. Apple forventer at beskæftige 5.000 ansatte, når det nye område åbnes.

I 2017 åbnede Apple sit nye hovedkontor i hjembyen Cupertino i Californien – det meget omtalte »rumskib«, som havde kostet selskabet fem milliarder dollars.