Facebook skruer op for fast hjemmearbejde – og ned for lønnen

Op mod halvdelen af de ansatte vil om fem-ti år arbejde hjemmefra, siger Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, som samtidig vil justere medarbejdernes løn efter, hvor de bor.

Mark Zuckerberg forventer ud fra erfaringerne under coronakrisen, at op mod halvdelen af Facebooks ansatte om en årrække arbejder hjemmefra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gerard Julien/AFP/Ritzau Scanpix

Op mod halvdelen af de lige nu over 48.000 ansatte hos Facebook vil inden for fem-ti år arbejde permanent hjemmefra, og hvis de bor i områder med lavere huspriser, vil deres løn følge med ned.

Det siger Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg ifølge den britiske finansavis Financial Times, som nu »aggressivt vil åbne for at ansætte folk, der arbejder på afstand«.

Lønnen afhænger af leveomkostningerne

»Vi vil blive den virksomhed, der læner os mest fremad mod hjemmearbejde. Jeg er meget glad for potentialet ved at kunne sprede de økonomiske muligheder mere i landet og på længere sigt potentielt over hele verden,« sagde Mark Zuckerberg torsdag.

I første omgang vil fast hjemmearbejde blive tilbudt erfarne og højtydende medarbejdere i USA, og fra 1. juli vil også nogle nyansatte få tilbuddet.

Lønnen vil dog afhænge af, hvor man bor. Mark Zuckerberg lod forstå, at hvis man beslutter at flytte til områder med lave leveomkostninger for at arbejde hjemmefra, vil lønnen kunne sættes ned. Fra 1. januar vil Facebook »grundlæggende justere lønnen ud fra området«, fortalte han.

»Vi betaler godt, i hovedtræk ligger vi i toppen af markedet, men vi betaler markedskursen. Og den afhænger af lokationen, så det princip vil vi fortsat følge,« sagde Facebook-topchefen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Twitter: I behøver ikke at vende tilbage til kontoret

Udmeldingen kan få betydning for området omkring San Francisco, hvor store dele af teknologibranchen holder til, hvilket har skruet priserne på ejendomme kraftigt i vejret. Området omfatter den navnkundige Silicon Valley, som har udviklet sig til at være USAs teknologimekka, hvor teknologivirksomheder i stribevis – store som små – har til huse.

Facebooks udmelding om flere på fast hjemmearbejde kommer, efter at konkurrenten Twitters topchef, Jack Dorsey, for halvanden uge siden meldte ud, at de ansatte aldrig behøver at vende tilbage til deres arbejdsplads, hvis de gerne vil fortsætte med at arbejde hjemmefra, sådan som de har gjort det under coronakrisen.

Også e-handelsgruppen Shopifys topchef, Tobi Lutke, har meldt ud, at »fokus på kontoret er forbi«. Internetgiganten Google har – ganske som Facebook – tidligere på måneden meldt ud, at mange af deres ansatte skal forvente at arbejde hjemmefra i resten af 2020. Hos Microsoft kan ansatte arbejde hjemmefra indtil oktober, og hos den svenske musikstreaminggigant, Spotify, kan alle ansatte, hvis de vil, fortsætte med at arbejde hjemmefra året ud, selv om Spotify nu langsomt begynder at genåbne sine kontorer.

10.000 flere ansatte og kontormødesteder

Facebook holder ifølge Reuters fast i sine planer om at udvide med 10.000 ingeniører og produktmedarbejdere i 2020, ligesom selskabet, der er børsnoteret, er i gang med at bygge tre kontorområder i Atlanta, Dallas og Denver, hvor det bliver muligt for folk, der ikke arbejder på kontor, at kunne komme ind og samles.

Facebook er verdens største, sociale netværk med 2,6 milliarder månedligt aktive brugere, heraf de 406 millioner i Europa. I januar-marts i år omsatte Facebook-imperiet, der også tæller tjenesterne Messenger, WhatsApp og Instagram, for 17,7 milliarder dollars, svarende til 120,7 milliarder kroner. Det udløste et overskud på 4,9 milliarder (33,4 mia. kr.). Dagligt har Facebook altså et rent overskud på 367 mio. kr.