Google lancerer nye smartphones og første tablet midt i dataskandale

Internetgigantens nye hardwarelanceringer sker i skyggen af lukningen af Google+ efter kæmpe datalæk. Facebook har også lige lanceret egen højttaler med indbygget vidvinkelkamera - fem år efter floppet med Facebook-telefonen.

Her er Googles nyeste hardware: Home Hub-højttaleren med skærm, Pixel Slate-tablet med Chrome OS som styresystem og de to Pixel 3-telefoner, som alle blev præsenteret tirsdag aften i New York. Arkivfoto: Alba Vigaray, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBA VIGARAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Googles lancering af sine seneste Pixel-smartphones kommer, samtidig med at internetgiganten står midt i en dataskandale.

De to nye Pixel 3-telefoner blev sammen med en Google Home-højttaler og Googles første tabletcomputer præsenteret tirsdag aften og lægger igen vægt på kameraet, der kan zoome digitalt i langt højere kvalitet end før og stadig kun med et enkelt kamera på bagsiden, modsat konkurrenterne.

Lanceringen blev imidlertid overskygget af afsløringen af, at omkring en halv million brugeres personlige data havde ligget ubeskyttet i flere år på Googles forsøg på at skabe en konkurrent til Facebook, Google+. Googles ledelse var blevet gjort opmærksom på problemet men skred ikke ind. Først mandag efter afsløringen skred Google ind og valgte at lukke for Google+.

Spørgsmålstegn ved Google kan brede sig

Pixel-telefonerne er ikke direkte ramt af skandalen men bruger mange af Googles nettjenester, heriblandt netlagertjenesten Google Photos, som for tre år siden blev udskilt fra Google+, skriver britiske BBC. Pixel-telefonerne er Googles egne og skal fremvise de bedste varer fra Google-hylderne.

»Hvis man begynder at sætte spørgsmålstegn ved Google, og om man har lyst til at blive fæstnet i deres tjenester, så vil værdien af telefonerne falde,« konstaterer analytiker Carolina Milanesi fra Creative Strategies.

Google er - ligesom Microsoft - begyndt at producere sin egen hardware gennem de seneste tre år for at få bedre kontrol med sine apps og dermed indkassere hele fortjenesten, ligesom Apple gør, men Googles hardwaredel er stadig en meget lille brik i Google-imperiet, som henter størstedelen af indtægterne fra søgereklamer.

Pixel-telefonerne er da også kun blevet nicheprodukter trods gode anmeldelser. Under en procent markedsandel har de ifølge analysefirmaet Strategy Analytics efter to år på markedet. Sidste års Pixel 2 og 2 XL har kun solgt i 2,53 millioner eksemplarer; til sammenligning solgte verdens største mobilproducent, Samsung, i 2. kvartal i år 71,5 mio. telefoner. Pixel-telefonerne kommer med den rene og altid nyeste udgave af Googles mobilstyresystem Android, der ligger på henved 85 procent af alle nyproducerede smartphones i verden, men som tit tilpasses af mobilproducenterne.

Ny højttaler med vilje uden kamera

Pixel 3 vil koste 799 og den større Pixel 3 XL 899 dollars, når de slippes fri 18. oktober i ti lande, heriblandt fire nye - Frankrig, Irland, Taiwan og Japan. Med i købet følger seks måneders adgang til den nye Youtube Premium-betalingstjeneste uden reklamer.

Pixel Slate til 599 dollars er Googles første tablet. Den bruger Googles styresystem Chrome OS, der også kan installeres på computere, og har Apples iPad Pro som konkurrencemål. Den sælges kun i USA, Canada og Storbritannien. Løst tastatur og digital pen skal købes særskilt.

Den nye Google Home Hub-højttaler har indbygget skærm, så den kan give visuelle svar, når man har stillet sine spørgsmål til dens indbyggede talegenkendelsessoftware. Ifølge Google fravalgte man »bevidst« at udstyre den med kamera - sandsynligvis for at mindske folks frygt for at blive overvåget. Også Amazon, der er førende på markedet for smarte højttalere, har en model med indbygget skærm, og 8. oktober frigav Facebook, der også står midt i en dataskandale, sin første egen smarthøjttaler med skærm, Portal, i to størrelser. De har vidvinkelkamera, så den, der taler, altid er i fokus, når man fører videosamtaler gennem Facebooks Messenger-tjeneste. Portal er Facebooks forsøg på at trænge ind på endnu flere steder i folks liv, og spørgsmålet er også her, hvornår dataskandalerne, som har afsløret, hvor mange oplysninger der samles ind om folk gennem de gratis tjenester, og hvor udsatte de kan være, får folk til at sige stop.

Facebook forsøgte i 2013 at lancere en »Facebook-mobil« med en tilpasset version af Android, hvor Facebook nærmest overtog skærmen og dermed kunne registrere endnu grundigere alt, hvad man foretog sig døgnet igennem. Den blev et kæmpe flop, efter at advarslerne mod at gå om bord i den som bruger vældede ud fra teknologieksperter og analytikere.

Google Home Hub kommer i butikker i USA, Storbritannien og Australien 22. oktober til 149 dollars og sælges også med seks måneders adgang til YouTube Premium som lokkemad.