Google lukker Facebook-konkurrent efter massivt datalæk

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Google forsøger at komme en regulær »shitstorm« i forkøbet ved at lukke det sociale netværk Google+ efter, at et enormt datalæk var blevet kendt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song

Godmorgen

Velkommen til en lun efterårsmorgen, hvor vi kan byde på en række brandvarme erhvervsnyheder. Vi skal blandt andet tage temperaturen på den globale økonomi, og vi skal også et smut forbi dansk erhvervsliv, der er ramt af opkøbsfeber. Men vi begynder hos en af verdens tek-giganter, der med svedige håndflader har valgt at lægge prestigeprojekt i graven.

Google trækker stikket på socialt netværk

Google+ skulle oprindeligt have været et omsiggribende socialt netværk, der kunne ryste Facebook, men i stedet kom det aldrig for alvor op at flyve. Nu har Google besluttet at lukke det sociale netværk i løbet af 2019.

Dødstødet skal ses i lyset af de enorme dataskandaler, der ikke mindst har ramt Facebook, som risikerer milliardbøder. Det er nemlig kommet frem, at Google heller ikke kan se sig fri for datalæk, og Google vurderer, at i omegnen af en halv million brugeres private oplysninger er blevet lækket og faldet i andres hænder.

Ifølge Wall Street Journal har Google kendt til de oplysninger siden marts, men har ikke fortalt offentligt om det. Et internt notat, som avisen er kommet i besiddelse af, viser, at selskabet frygtede politiske konsekvenser.

I en officiel meddelelse fra Google, meddeler det gigantiske selskab, at problemet ikke var stort nok til at offentliggøre. Selskabet vurderede, at den data, som var blevet lækket ikke var alvorlig nok.

Mandag har Google truffet beslutningen om at lukke Google+ for private forbrugere ved udgangen af august 2019. En version rettet mod erhvervslivet vil dog fortsætte.

Opkøbsfeberen raser i Danmark

Hver tredje topchef har købt op inden for det seneste år, og andet kvartal satte rekord for antallet af opkøb i udlandet. Det seneste år har 35 procent af virksomhederne i Berlingske Business Toplederpanel købt en eller flere virksomheder. Og Frederik Aakard, partner i virksomheden Oaklins, der rådgiver ved køb og salg af virksomheder over hele verden, kunne for nylig notere sig, at andet kvartal i år satte rekord med 26 udenlandske opkøb foretaget af danske virksomheder. Det er det hidtil højeste niveau ifølge opgørelsen.

»Dansk erhvervsliv har været lidt fodslæbende, når det kommer til opkøb. Før var det A.P. Møller - Mærsk og ISS og enkelte store industriforetagender i den højeste kaliber, der købte op. Nu er det i alle lag, der bliver handlet virksomheder,« siger Frederik Aakard.

Læs hele artiklen her.

Global vækst går ned i gear

Den Internationale Valutafond (IMF) nedjusterede tirsdag sine prognoser for den økonomiske vækst i 2018 og 2019 på verdensplan. Årsagen er blandt andet den handelsstrid, der har spredt sig over store dele af verden, efter at USA valgte at indføre nye toldsatser på en lang række importerede varer. Ifølge IMF forventes det, at der i både 2018 og 2019 vil være en økonomisk vækst på 3,7 procent. I juli lød prognosen på 3,9 procent for begge år.

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, betyder det højst sandsynligt, at medvinden fra lave renter forsvinder.

»Lavere vækst, stigende renter og højt vurderede aktier, er ikke nogen god cocktail. Derfor bør investorerne i høj grad holde et vågent øje med vækstudviklingen, markedsrenterne og hvorvidt analytikerne de kommende uger efter 3. kvartalsregnskaberne tager de negative indtjeningsrevisionsbriller på,« siger han.

Ud over handelsstriden, som især står mellem USA og Kina, skyldes nedjusteringen også, at flere lande i eurozonen samt Storbritannien og Japan præsterer dårligere end forventet. Derudover er rentestigninger i lande som Argentina, Brasilien, Tyrkiet og Sydafrika gået ud over flere markeder.

EU-lande kræver hurtigere farvel til diesel- og benzinbiler

Der er lagt op, at EU-landene tirsdag skærper kampen for klimaet og enes om en mere ambitiøs aftale om reduktion af bilers og varevognes CO-udledning, skriver Ritzau Finans. EU-Kommissionen har i et udspil fra 2017 lagt op til, at udledningen skal reduceres med 15 procent i 2025 og 30 procent i 2030. Begge reduktioner er målt i forhold til niveauet i 2020.

Men en række lande, herunder Danmark, ønsker en langt mere vidtgående reduktion. Og det østrigske EU-formandskab lægger på miljø- og klimaministrenes møde i Luxembourg tirsdag op til et kompromis. Det hedder 35 procent i 2030.

Det bør investorerne holde øje med i dag

Andreas Østerheden, der er seniorstrateg i Nordea Wealth Management, leverer her sit på på, hvad man bør rette blikket mod i dag som investor.

  • Fra morgenstunden bliver omdrejningspunktet for investorerne handelsdata for både Japan og Tyskland. De japanske tal for handelsbalancen kommer allerede tidligt, og senere kommer handelsdata for Tyskland. Disse data er naturligvis interessante at kigge på i lyset af den handelskrig, som USA har anlagt primært mod Kina. Data fra Japan og Tyskland kan vise, om Trumps eskalering af toldsatserne kan læses i tallene fra andre dele af verden. Selvom man som investor ikke skal tillægge enkelte målinger for meget vægt, så er strømmen af data et rigtigt værktøj, når man lægger sin kortsigtede investeringsstrategi.
  • Ser vi på USA får vi tal for optimismen hos de små virksomheder i september, nemlig NFIB Small business optimism. Det er i høj grad i de mindre virksomheder, at de nye job i USA bliver skabt, og derfor er tallet en god indikator for, hvordan det går fremadrettet med arbejdsmarkedet i USA og udsigterne til blandt andet stigende lønninger og dermed stigende inflation.
  • På centralbankfronten kan investorerne lytte efter, hvad de Galhau fra Den Europæiske Centralbank og Williams og Harker fra den amerikanske centralbank, Fed, siger, når de taler i løbet af dagen. Derudover bliver nyhedsstrømmen fra det årlige møde mellem verdensbanken og IMF interessant at følge nyhedsstrømmen fra. Vi fik allerede i går en forsmag på IMFs seneste vækstprognose, som blev nedjusteret fra 3,9% i 208 til 3,7%.

Markederne tirsdag morgen

De asiatiske aktiemarkeder stikker i flere retninger tirsdag morgen, hvor der dog mest af alt hersker en negativ stemning, efter at Den Internationale Valutafond, IMF, har nedjusteret sit globale vækstskøn.

Nikkei 225 -1,2 %
Topix -1,6 %
Hongkongs Hang Seng +0,4 %
China Shanghai Composite +0,5 %
China CSI 300 +0,3 %