Google lægger nye milliarder i Holland

Internetgiganten bygger ud og opfører ekstra datacenter.

Googles igangværende datacenter i Eemshaven nær Groningen i Holland skal udvides og suppleres med endnu et hollandsk datacenter. Arkivfoto: Vincent Jannink, EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT JANNINK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google investerer yderligere 7,46 milliarder kroner i Holland for at udbygge et eksisterende datacenter og opføre et ekstra.

Det bekræfter Googles datacenterchef, Joe Kava, over for nyhedsbureauet Reuters.

Google vil bruge en milliard euro (svarende til 7,46 milliarder kroner) på at udbygge det datacenter i Eemshaven, som lige nu er under opførelse, og som allerede har kostet 1,5 milliarder euro, samt bygge et ekstra i Middenmeer. De to hollandske datacentre vil tilsammen beskæftige 500 mennesker, når først de står klar.

Mange byggerier i gang i Europa

Datacentre er kæmpe store lagerhaller med enorme computerservere. De leverer både datalagerplads, som kunderne kan tilgå over internetforbindelsen, og programmer, som dermed ikke behøver at være installeret på computeren eller telefonen men ligeledes kører over internetforbindelsen.

I maj meddelte Google, at der også skal bygges endnu et datacenter i Finland til 4,48 milliarder kroner. Det skal ligge ved siden af Googles første, nordiske datacenter i den sydfinske by Hamina.

I Europa har Google også to datacentre i Irland og Belgien og har gennem sit Dublin-indregistrerede selskab Dapsi International købt jord til et datacenter i Fredericia. Her har internetgiganten investeret 65 millioner kroner i 73,2 hektar jord og investerer i alt 4,5 milliarder kroner i opførelsen. I Sverige har Google købt en grund på 109 hektar i Avesta i Dalarna, nordvest for Stockholm, til et svensk datacenter.

Store strømslugere

Datacentre er store strømslugere. Energistyrelsen forventer således, at de datacentre, som Google, Facebook og Apple er i gang med at opføre i Danmark, i 2030 vil stå for 16,5 procent af Danmarks samlede, årlige energiforbrug, svarende til 7,1 terawatttimer eller 1,8 millioner danske husholdningers forbrug mod nul i dag.

Brancheorganisationen Dansk Energi har beregnet, at de ekstra strømmængder vil kræve opførelsen af enten 700 nye vindmøller på land eller 200 havvindmøller. I dag står der 6.214 møller i Danmark – de 509 er havmøller, 4.137 er større møller, og 1.568 er mindre husstandsmøller.