Amazon investerer i vindkraft i Sverige

Internetgiganten opfører vindkraftværk midtvejs mellem Göteborg og Stockholm for at få strøm til sine tre svenske datacentre – det første i Europa.

Flere af de amerikanske IT-giganter bygger for tiden datacentre i Danmark, her Apple i Foulum i Viborg, hvor byggeriet begyndte i 2017. Arkivfoto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i Europa investerer Amazon i et vindkraftværk, som skal producere strøm til de tre datacentre, som internetgiganten nu har i Sverige.

Det er den hurtigstvoksende tredjedel af Amazons forretning, Amazon Web Services, der udvider sin svenske satsning med vindenergi. Samme udvidelse vil ske i Irland, hvor Amazon også har datacentre, skriver den svenske finansavis Dagens Industris IT-del, DI Digital.

Ifølge AWS' energichef, Nat Sahlström, vil vindkraftværket, der opføres i Bäckhammar mellem Karlstad og Örebro, kunne levere 91 megawatt. Den strøm skal fra slutningen af 2020 bruges til datacentrene i Västerås, Eskilstuna og Katrineholm, alle i nærheden af Stockholm.

Datacentrene ligger tæt på hinanden men dog i en afstand, som sikrer dem mod alle f.eks. at blive ramt af strømafbrydelser samtidig.

Store strømslugere

Datacentre er kæmpe store lagerhaller med enorme computerservere. De leverer både datalagerplads, som kunderne kan tilgå over internetforbindelsen, og programmer, som dermed ikke behøver at være installeret på computeren eller telefonen men ligeledes kører over internetforbindelsen.

Datacentre kan således langt bedre udnytte maskinkræfterne, men de er enorme strømslugere, fordi alt udstyret udvikler varme og derfor har behov for at blive kølet ned.

I Danmark forventer Energistyrelsen, at datacentrene i 2030 vil stå for 16,5 procent af Danmarks samlede, årlige energiforbrug, svarende til 7,1 terawattimer eller 1,8 millioner danske husholdningers forbrug mod nul i dag.

Dansk Energi har beregnet, at de ekstra strømmængder vil kræve opførelsen af enten 700 nye vindmøller på land eller 200 havvindmøller. I dag står der 6.214 møller i Danmark – de 509 er havmøller, 4.137 er større møller, og 1.568 er mindre husstandsmøller.

Flere byggerier i Danmark

I Sverige har også Google, Microsoft og Facebook datacentre.

I Danmark bygger Apple i Foulum ved Viborg og i Kassø ved Aabenraa, Google i Taulov og Fredericia og Facebook i Odense. Facebook droppede dog i marts et ekstra datacenter i Andrup ved Esbjerg.

Amazon Web Services, der i oktober-december 2018 leverede et overskud på 2,2 milliarder dollars (svarende til hvad Amazons nordamerikanske forretning leverede), åbnede i april 2018 et kontor i København.