Første handelstilladelser med Huawei er på vej

Amerikanske virksomheder kan langt om længe imødese at få lov til at kunne sælge ikke-følsomme varer til den kinesiske mobilgigant.

Huaweis nye toptelefon, Mate 30, er den første, som blev ramt af det amerikanske handelsforbud. Huawei må ikke længere bruge Googles mobilsoftware, Android. Arkivfoto: Michael Dalder, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL DALDER

USA er nu klar til at tillade, at visse amerikanske virksomheder får lov til at handle med den kinesiske mobilgigant Huawei – men kun med ikke-følsomme varer.

Det skriver New York Times.

Huawei, som er verdens største leverandør af mobiludstyr og samtidig verdens næststørste smartphoneproducent, blev i maj i år sat på præsident Donald Trumps sorte liste. Det skete efter længere tids amerikanske beskyldninger om, at Huaweis udstyr vil kunne misbruges af den kinesiske efterretningstjeneste til fjernaflytning og -overvågning – anklager, som Huawei pure benægter.

Google-forbud rammer hårdt

Forbuddet mod at handle med Huawei og en lang række datterselskaber blev udskudt to gange, inden det trådte i kraft midt i september. Mest synligt må Huawei nu ikke længere bruge Googles meget udbredte mobilsoftware Android på sine telefoner, et hårdt slag mod Huawei, som på rekordtid har opnået en forrygende markedsandel på smartphoneområdet.

Huaweis nye toptelefoner, Mate 30, som blev præsenteret 19. september, er dermed de første uden adgang til hele Googles univers. Huawei har i stedet brugt den frit tilgængelige basisudgave af Android og arbejdet videre ved at lægge sine egne funktioner og apps ovenpå. Endnu er der ikke offentliggjort salgstal, som kan vise, hvor hårdt mangelen på Google-adgang har ramt salget.

Det amerikanske handelsministerium, som administrerer forbuddet mod, at amerikanske virksomheder handler med Huawei, har ifølge nyhedsbureauet Reuters modtaget flere end 130 ansøgninger om at blive undtaget. Det har dog trukket ud med at udstede de første tilladelser, men de er nu på trapperne.

Klager over langsommelighed

Amerikanske virksomheder har klaget over langsommeligheden for at få en afklaring. Kina er verdens største handelsmarked, så mange virksomheder har meget på spil.

Forbuddet kom midt i Donald Trumps handelskrig mod Kina, en krig, som nu også kan se ud til at finde en løsning. USA og Kina mødes senere i denne uge i Washington for at forhandle en afslutning på de 15 måneders stridigheder. USA strammede dog skruen ved mandag i denne uge at føje 28 ekstra kinesiske virksomheder på handelsforbudslisten. De nye virksomheder er blandt andre iværksættere, der arbejder med kunstig intelligens.