Finne tilbage i førersædet skal pudse glansen frem på nationalikonet

Pekka Lundmark arbejdede for Nokia i halvfemserne. Nu vender han tilbage som topchef og skal spille sig frem på banen og få sin andel af målene i 5G-kampen mod især kinesiske Huawei.

Goddag og farvel. Pekka Lundmark (tv.) overtager fra 1. september røret i den finske mobilgigant Nokia efter Rajeev Suri (th.), som de seneste seks år har styret Finlands gamle nationalikon gennem mange kriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Markku Ulander/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En finne er tilbage i førersædet på det gamle nationalikon Nokia, som nu for alvor skal ud og prale lidt af sin skatkiste – og slå fast, hvad Nokia ikke længere er.

1. september tiltræder den 56-årige finskfødte Pekka Lundmark nemlig som ny topchef i hovedsædet i Espoo uden for hovedstaden Helsinki. Han afløser den 52-årige Rajeev Suri, som har indisk-singaporeansk baggrund, og som de seneste seks år har stået i spidsen for den finske mobilgigant, der er gået så grueligt meget igennem.

Pekka Lundmark, der ofte er blevet beskrevet som teknologinørd, er hentet fra den finske energikæmpe Fortum, som han har ledet siden 2015, og han er desuden bestyrelsesformand i det finske modstykke til Dansk Industri, Finlands Näringsliv (EK).

Satsede på den forkerte hest

Under Rajeev Suri har Nokia genvundet noget af sin fordums glans. Den finske nationalfølelse fik et solidt knæk, da Nokia i 2013 solgte hele sin mobilproduktion til Microsoft for 40,5 milliarder kroner, efter at Nokia, som i mere end et årti var verdens største mobilproducent, havde satset på den forkerte hest og fokuserede på at lave Windows-telefoner.

Siden fulgte fyringsrunde på fyringsrunde.

Men opkøbet af den fransk-amerikanske konkurrent Alcatel-Lucent i 2016 gjorde Nokia til verdens næststørste leverandør af mobiludstyr til netværk og master efter svenske Ericsson. Siden er kinesiske Huawei, som i øjeblikket er voldsomt i vælten, rykket forbi finnerne, der dog så sent som i denne uge sikrede sig en ordre på at levere ti procent af kernenettet til det næststørste, kinesiske mobilselskab, China Unicoms 5G-mobilnet.

John Strand, teleanalytiker

»Pekka Lundmarks store kommunikationsopgave bliver at hive Nokia ud af skyggen fra Huaweis propagandamaskine.«


Nokia omsatte i 2019 for 23,3 milliarder euro, og de 98.000 ansatte arbejder i 120 lande. 30 procent af omsætningen kommer fra Europa, andre 30 procent fra USA.

Vigtigste opgave: Kommunikation

Pekka Lundmark skal nu frem for alt kommunikere, mener teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

»Nokia har historisk altid haft et kommunikationsproblem. Man har ikke altid været rigtigt god til at få budskabet ud, selv om Nokia har en ret god historie at fortælle. Nokia har under den nuværende og forrige ledelse solgt fra og købt til. Nokia fusionerede med Siemens, købte siden Alcatel-Lucent og solgte så sin fastnetforretning fra. Pekka Lundmarks store kommunikationsopgave bliver at hive Nokia ud af skyggen fra Huaweis propagandamaskine og skabe en forståelse internt i Nokia for, hvordan fremtiden ser ud. Han skal kommunikere til kunderne og kundernes kunder, at Nokia faktisk er en af de førende på vigtige patenter og innovation, selv om mange tror, at Nokia stadig laver mobiltelefoner,« siger John Strand.

Han er ikke i tvivl om, at den nye topchef står godt rustet til opgaven, som ifølge ham også omfatter at få europæiske politikere til at forstå forskellen på, om Europa udbygges med europæisk eller kinesisk teknologi.

»Nokia har gode produkter og en god markedsposition og tjener penge. Man skal ikke dømme Nokia ude,« mener John Strand.

»Rustet til fremtiden«

Pekka Lundmark får følgeskab i ledelsen af den nytiltrådte bestyrelsesformand, Sari Baldauf. De kender hinanden fra Lundmarks første tid hos Nokia og skal nu gøre Nokia »rustet til fremtiden«, som hun har udtrykt det. Sari Baldauf sad 2011-2018 i bestyrelsen hos Fortum, og hun var efter sigende den, der hyrede Lundmark til topjobbet i den statsejede energigigant.

Staten er også, gennem investeringsselskabet Solidium, største enkeltaktionær i Nokia-koncernen med en post på 3,85 procent.

Pekka Lundmark er derfor vant til at agere i landskabet og skal også slås med investorerne, som begræder, at Nokia-aktien på et år har mistet en tredjedel af sin værdi. Alligevel er Nokia stadig et ikon i landet med de tusind søer, og den amerikanske justitsminister William Barr foreslog ovenikøbet i februar, at USA og andre burde købe solide andele i både Nokia og Ericsson for at stille dem styrket mod Huawei – en udtalelse, som dog få timer senere blev skudt ned af vicepræsident Mike Pence.

Pekka Lundmarks mission har de seneste fem år været at sikre en renere verden. Nu skal Nokia pudses op og være klar til en ny fremtid.