Finansbranchen lancerer task force: »Det er ret åbenlyst, at denne sektor skal blive bedre til at opdage og bekæmpe hvidvask«

Brancheforeningen Finans Danmark lancerer en arbejdsgruppe med juraprofessor Linda Nielsen i spidsen, der skal hjælpe sektoren med at finde løsninger på, hvordan indsatsen imod hvidvask og terrorfinansiering fremadrettet styrkes på tværs af den finansielle sektor.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen er også formand for brancheforeningen Finans Danmark. Her lanceres en såkaldt hvidvask-taskforce, som skal komme med en række anbefalinger til sektoren i løbet af 2019. Juraprofessor Linda Nielsen skal stå i spidsen for arbejdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finansielle sektor har takket være en række enorme skandaler fået gravet sig ned i et hul, hvor tilliden fra politikere og befolkning efterhånden kan ligge på et meget lille sted. Blandt andet for at undgå at det hul bliver dybere, lancerer brancheforeningen Finans Danmark mandag en arbejdsgruppe, der skal fokusere på bekæmpelsen af hvidvask.

»Det er ret åbenlyst, at denne sektor skal blive bedre til at opdage og bekæmpe hvidvask. Vi er blevet bedre, men vi har en ambition om at blive blandt verdens bedste. Derfor opretter vi den her task force,« siger Michael Rasmussen, topchef for Nykredit og formand for Finans Danmark.

Arbejdsgruppen består dels af interne eksperter fra en række af landets finansvirksomheder, blandt andre koncerndirektørerne Carsten Egeriis og Anders Jensen fra henholdsvis Danske Bank og Nykredit og dels af fire eksterne medlemmer, ført an af juraprofessor Linda Nielsen fra Københavns Universitet. Arbejdet indledes i starten af 2019, og i løbet af fjerde kvartal næste år skal der afleveres en række anbefalinger til bestyrelsen i Finans Danmark. Linda Nielsen kalder det en »enormt spændende opgave«, som også kan inkludere et parløb med Bagmandspolitiet – Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

»Vi kender alle sammen principperne for bekæmpelsen af hvidvask. Men vi skal fra principper til praksis. Det er en vanskelig og vigtig manøvre. Der skal ske et bedre samarbejde internt i sektoren, og der kan måske også organiseres et bedre samarbejde med SØIK i forhold til alle indberetningerne om mistænkelige transaktioner,« siger professoren.

Gavn og legitimitet

Linda Nielsen håber at kunne bringe sin erfaring i spil, blandt andet fra sit arbejde i EU-regi, Etisk Råd og Det Kriminalpræventive Råd. Derudover kommer advokaten, bankforskeren og revisoren med deres synspunkter.

»Hvis vi tilsammen kan udstikke en retning, som vi mener er fornuftig, så vil det være med til at gøre en forskel. Vi kan forhåbentlig også lave vejledninger i forhold til, hvad der er hvidt og sort, samt hvad der er gråt, hvor bankerne skal passe på. Så gør vi gavn,« siger Linda Nielsen.

Steen Vallentin, der er lektor i virksomheders sociale ansvar ved Institut for Ledelse og Filosofi på CBS, kalder arbejdsgruppen et »oplagt tiltag«, fordi branchen har brug for at signalere evnen til selvjustits.

»Det har langt større legitimitet, når det her sker på brancheniveau, end hvis det bare var eksempelvis Danske Bank,« mener han.

Skal være mere end en sludder

Ifølge Steen Vallentin må tiden dog vise, om arbejdsgruppen blot bliver en form for syltekrukke. Om det er et tiltag, der kommer frem til noget konkret, eller blot er »endnu en anledning til at sætte sig sammen om et bord og sludre om verdenssituationen«.

»Det er fint, at branchen arbejder på at holde orden i egne rækker. Kynisk betragtet kan man snakke om en måde at afværge en storm på. Men det er også en oplagt del af en bevægelse hen mod større ansvarlighed. Det må komme an på, hvad der kommer ud af det,« siger han.

Michael Rasmussen understreger, at arbejdsgruppen ikke står alene. At de kommende anbefalinger kommer på toppen af »alt det arbejde, der foregår ude i institutterne«.

»Vi vil gerne arbejde tættere sammen i sektoren, arbejde tættere sammen med myndighederne og styrke det internationale samarbejde. Der er det kun godt med inspiration fra fire eksperter med hver deres vinkel. Sammen med dygtige sektorfolk skal de nok komme med noget brugbart.«

Skyld og skam

Linda Nielsen har ifølge Steen Vallentin ofte været personen, man tilkalder, når der skal igangsættes initiativer, som skal signalere ansvarlighed og gennemsigtighed i den finansielle sektor. Det håber hun da også at være med til at bidrage med i dette tilfælde.

»Jeg er ikke interesseret i at komme ind og fordele skyld og skam. Vi skal fokusere på fremadrettede, konstruktive tiltag, hvor vi kommer fra principper til praksis. Hvordan afgør man eksempelvis på bedst vis, hvem der er nærtstående til politisk eksponerede personer, og hvem der er de reelle ejere af et selskab?« spørger Linda Nielsen.

»Den store ambition er at blive rigtigt dygtige til at bekæmpe hvidvask, så vi kunne slippe for de ærgerlige omdømmerisici, som vi har fået som land,« konstaterer hun.