Fem år med oprydning

Siden 2008 har Finansiel Stabilitet overtaget, solgt og afviklet nødstedte banker og engagementer på stribe inklusive ejendomme for milliarder. Nu lakker det mod enden.

Finansiel Stabilitet blev oprettet i oktober 2008, da finanskrisen havde sat ind med krakket i Lehman Brothers og flere nødstedte banker herhjemme, ikke mindst den sjællandske vækstbank Spar Trelleborg, som Sydbank måtte overtage i huj og hast.

Finansiel Stabilitet fik måneden efter Henrik Bjerre-Nielsen, hidtidig boss for Finanstilsynet, som chef, og han og den øvrige stab fik hurtigt meget om ørerne.

I fødselsåret blev EBH Bank overtaget, og året efter fulgte blandt andre Roskilde Bank og Fionia Bank på Fyn. 

I 2010 kom rigmandsbanken Capinordic og Eik Bank med færøske rødder på bøgerne. I 2011 fulgte Amagerbanken, den fusionerede Fjordbank Mors og sydsjællandske Max Bank.

I alt har Finansiel Stabilitet overtaget omkring et dusin banker og samlede udlån og garantier for lige knap 100 milliarder kroner. Med de mange overtagelser er også kommet 2.600 ansatte, som siden enten er fulgt med som led i frasalg eller er blevet afskediget.

Ved halvåret var udlånene nedbragt til knap 16 milliarder kroner, og ved nytår vil blot 160 mand være tilbage på lønningslisten.

Små 30 af dem sidder i ejendomsområdet, som gennem de fem leveår har overtaget bygninger for adskillige milliarder – det præcise beløb tør afviklingsbanken ikke anslå, fordi ejendommene har ligget i forskellige dele af koncernen, og fordi nogle ikke har været »rigtigt« ejet, men kun har udgjort pant for Finansiel Stabilitet.

Oprindeligt skulle Finansiel Stabilitet have en levetid på fem år, altså til sidste del af 2013, men der er hele tiden kommet nye, nødlidende banker og engagementer under vingerne. Derfor er nytårsaften 2014 blevet forventet slutdato.

De største frasalg af filialer og engagementer er sket til færøske BankNordik, som overtog det meste af Amagerbanken, samt til Nordea og Arbejdernes Landsbank, som blandt andet har overtaget dele af Roskilde Bank.

På ejendomssiden er salgene sket mere spredt. Største handel er dog dagens nyhed i Berlingske Business Ejendomme om svenske Niams køb for cirka 850 millioner kroner af en portefølje med syv Roskilde Bank- og Amagerbank-ejendomme.