Falck snubler i USA: Får bøde og misser vigtig kontrakt

Redningsfirmaet Falck bakser med USA, der er et vigtigt vækstmarked for firmaet. Den seneste tid har været omtumlet for selskabet, der er blevet ramt af en bøde, har misset en kontrakt og ligger i juridisk slagsmål mod en konkurrent.

Falck Danmark i Sydhavnen i København, onsdag den 6. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er ikke bare i Danmark, at den hæderkronede danske ambulancevirksomhed Falck har været i skudlinjen.

Også på det vigtige amerikanske marked, som firmaet satser stort på, er der ifølge erhvervsmediet Finans problemer.

Bare inden for den seneste måned har Falck fået en millionbøde for utilstrækkelig ambulancedrift, en retssag om unfair konkurrence på halsen, og så har den danske koncern forpasset en mulighed for at vinde en stor kontrakt, skriver Finans.

Ganske vist er målet om at gafle en bid af det amerikanske marked gået i opfyldelse, idet Falck i slutningen af sidste år vandt en kontrakt om ambulancekørsel for Alameda County, Californien, hvor der bor halvanden million mennesker.

Men ifølge Finans har den danske koncern hverken i juli eller august kunnet leve op til de performancekrav, som er listet op i kontrakten med amtet.

Det har fået Alameda County til at skrive en bøde på 2,5 mio. kr. til Falck, der også har fået ordre på at lave en plan, der sikrer, at Falck fremover lever op til kravene.

Krænkelse af ophavsretten

Oveni det kommer, at firmaet i sidste uge gik glip af en kontrakt med byen Colorado Springs, hvor Falck selv valgte at trække sig ud. Sidst men ikke mindst er den danske redningskoncern ifølge erhvervsmediet også endt i et juridisk slagsmål med virksomheden SG Collaborative Solutions, hvor parterne er gået i clinch i en sag om krænkelse af ophavsretten.

Jakob Bomholt, direktør for Falcks ambulanceforretning

»De er nu under optræning, og når de er klar, skal vi gerne kunne levere til performancekravene fremadrettet.«


Jakob Bomholt, direktør for ambulanceforretningen i Falck, kalder over for Finans tabet af kontrakten i Colorado Springs for udramatisk, ligesom han også mener, at firmaet på sigt vil kunne leve op til performancekravene i Alameda.

»I forbindelse med de nye performancekrav har vi skullet ud og hyre nyt personale, og der har vi øget besætningen med 15 pct. i forhold til det personale, den tidligere leverandør havde. De er nu under optræning, og når de er klar, skal vi gerne kunne levere til performancekravene fremadrettet,« siger Jakob Bomholt til mediet.

Han påpeger, at man har valgt at forfølge sagen om SG Collaborative Solutions, da det er det, man finder mest hensigtsmæssigt.

Det er langt fra første gang, at Falck er ude i uvejr.

Herhjemme er koncernen især kommet i søgelyset i den såkaldte Bios-sag, hvor Falck forsøgte at presse sin hollandske konkurrent ud af markedet i Sydjylland. Metoderne var blandt andet ifølge Konkurrencerådet en fordækt kommunikationskampagne for at skabe uro om Bios og så tvivl om, hvorvidt det kunne løfte opgaven.

I sidste ende gik Bios konkurs.

I sommer valgte Falck så at betale kompensation på 152,5 millioner kroner til Bios i et forlig med Region Syddanmark, Bios' hollandske ejer og konkursboet efter Bios i Danmark.