Falck-direktør forlader sin stilling efter Bios-skandale

Lars Vester Pedersen, der i mere end 30 år har haft ledende roller i Falck, forlader sin ledelsesstilling som konsekvens af konkurrencesagen mod Bios.

Falck Danmark i Sydhavnen i København, onsdag den 6. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den betændte erhvervsskandale med Falck i skurkerollen fortsætter med at kræve ofre.

Mandag oplyste Falck i en pressemeddelelse, at Lars Vester Pedersen, nuværende executive vice president, forlader sine ledelsespositioner i virksomheden med øjeblikkelig virkning og går på endelig pension ved årets udgang.

Det sker, fordi den afgørelse, Konkurrencerådet traf tidligere i år, »kan sætte spørgsmålstegn ved hans rolle i Falcks ageren i 2014-15«, oplyses det i pressemeddelelsen.

»Jeg havde 40 års-jubilæum den 1. marts. I den forbindelse besluttede jeg at gå på pension med årets udgang. Jeg har valgt at trække mig fra mine ledelsesposter allerede nu, fordi jeg ikke vil risikere, at min person kan skygge for de resultater, vi dagligt skaber,« hedder det fra Lars Vester Pedersen.

Jakob Riis, CEO i Falck, roser Lars Vester Pedersen for »at bære Falck i sit hjerte«.

»Jeg kender kun Lars Vester Pedersen som en reel og meget hæderlig kollega. Jeg har respekt for, at han ikke ønsker at stå i en situation, hvor han kan blive set som en belastning for et Falck, der lægger alle kræfter i at genskabe tilliden til virksomheden,« siger Jakob Riis.

Lars Vester Pedersen har været i Falck i lidt over 40 år og har de senere år bestridt flere nøglepositioner i den hæderkronede virksomhed. Han har været executive vice president for Falck Assistance, Falcks ambulancedivision, og han har været medlem af selskabets globale ledelse.

Han er dermed en af de få ledere, der også sad med i direktionen, da Allan Søgaard Larsen stod i spidsen for Falck. Jakob Riis har siden marts 2017 været øverste chef for virksomheden og dermed ført an i et gennemgribende turnaround, der har indebåret store udskiftninger blandt direktører og chefer.

Lammende kritik

Konkurrencestyrelsen præsenterede i begyndelsen af februar sin længe ventede afgørelse, der tog stilling til, hvorvidt Falck udnyttede sit monopol i Danmark til at blokere for hollandske Bios' indtog på dansk jord. Styrelsens dom var klar: Falck misbrugte sin stilling, og sagen er blevet overdraget til Bagmandspolitiet, der nu skal tage stilling til, hvorvidt der skal rejses sigtelser.

Efter at Falck i sensommeren 2014 tabte udbuddet om ambulancedrift i Region Syddanmark, iværksatte man, ifølge Konkurrencestyrelsen, en »overordnet strategi om at ekskludere Bios fra det danske marked ved at skabe usikkerhed og bekymring om Bios som leverandør og arbejdsplads (...)«.

Via en gruppe på Facebook, brug af kommunikationsbureauer, mobilisering af medarbejdere, nyhedsmails, påvirkning af medier og politikere orkestrerede Falck en kampagne, der ifølge Konkurrencestyrelsen bidrog til at ekskludere Bios fra det danske marked. Navnlig manglen på reddere blev hurtigt det største problem for det hollandske selskab, og her gjorde Falck sig store anstrengelser for at afholde egne medarbejdere og øvrige fra at skifte, fremgår det af styrelsens afgørelse.

Kampagnen var en af årsagerne til, at bestyrelsen i Falck i slutningen af 2016 fyrede de to topchefer, Allan Søgaard Larsen og Morten R. Pedersen.

Jakob Riis har gentagne gange undsagt den tidligere ledelse, og så sent som mandag erkendte han i et opsigtsvækkende interview med dagbladet Børsen, at omfanget af problemer var markant større, end han havde ventet.

Siden Konkurrencestyrelsens afgørelse blev offentliggjort, har flere tidligere Falck-ansatte gået offentlig bodsgang og undskyldt deres involvering i kampagnen, ligesom kommunikationsbureauet Advice, en af de eksterne partnere, ligeledes har undskyldt for sit bidrag til kampagnen.