Det næstsidste punktum er blevet sat i Falcks skandalesag

Et forlig mellem Falck og Bios har sat et længe ventet punktum i den betændte ambulancesag fra Region Syddanmark. Falck betaler lidt mere end 150 mio. kr. til det hollandske selskab og en række øvrige aktører og synes dermed snublende tæt på at kunne lægge en af nyere tids største erhvervsskandaler bag sig.

Tid til at se fremad. Jakob Riis har i snart to år skullet beskæftige sig med sine forgængeres synder. Med et forlig har Falck-direktøren nu sikret sig selv arbejdsro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Snejbjerg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af nyere tids største erhvervsskandaler synes endegyldigt at styre mod sin afslutning.

Mandag har Falck meddelt, at man har indgået forlig med Bios, Region Syddanmark og en række mindre aktører i sagen om ambulancedrift i det sydlige Jylland, hvor Falck er blevet kendt skyldig i at have brudt af konkurrenceloven af Konkurrencerådet.

Falck betaler 152,5 mio. kr. i kompensation til sagens parter, hvor Region Syddanmark og hollandske Rabobank, der var bankforbindelse for Bios, forventeligt står til at få de største lunser. Med forliget har alle parter indvilliget i at droppe juridiske søgsmål og erstatningssager.

Et kvalificeret gæt vil være, at der er blevet draget et lettelsens suk i Falcks hovedkvarter ved Polititorvet i København, efter at virksomheden i snart fire år har været under beskydning fra myndigheder, konkurrenter og politikere.

»Vi har arbejdet for at skabe en samlet løsning for alle store og små kreditorer. Vi er glade for, at vi har kunnet nå til et forlig, og betaler nu for parternes tab,« siger Jakob Riis, administrerende direktør hos Falck, der i snart to år har skullet forholde sig til sine forgængeres, Allan Søgaard Larsens og Morten R. Pedersens, synder.

Også i Region Syddanmark synes der at være tilfredshed med, at sagen nu har nået en afslutning.

»Det er nu snart tre år siden, at der blev indgivet konkursbegæring mod Bios DK, og allerede inden var der varslet retstvister i forbindelse med ambulanceudbuddet. Derfor er det meget glædeligt, at der nu er indgået et samlet forlig, som både sikrer Region Syddanmark en tilfredsstillende økonomisk kompensation, og som afslutter alle aktuelle og potentielle mellemværender mellem parterne endeligt,« siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i en skriftlig kommentar.

»Det sikrer, at Region Syddanmark ikke skal bruge yderligere tid og ressourcer på denne sag,« konstaterer hun.

Endelig er der også tilfredshed hos Bios-groep – den hollandske koncern, der stod bag det nu lukkede Bios Danmark.

»Jeg er tilfreds med den aftale, der nu er indgået, og med, at Falck kompenserer for de tab, vi led som virksomhed. Falck har vist, at de er i stand til at starte et nyt kapitel i deres historie,« siger Stef Hesselink, CEO i Bios-groep.

Et tabt udbud

Sagen begyndte tilbage i 2014, hvor hollandske Bios vandt et milliardstort ambulanceudbud i Region Syddanmark og dermed lykkedes med at bryde Falcks de facto-monopol på området. Som modsvar organiserede Falck en større kampagne, der bevidst sigtede efter at skabe usikkerhed om Bios som arbejdsplads såvel som leverandør.

Som Berlingske tidligere har fortalt, blev eksterne kommunikationsbureauer engageret, en masterplan blev udarbejdet, og en kampagne sat i værk.

I december 2015 ransagede Konkurrencestyrelsen Falcks kontorer i København på baggrund af en klage fra Bios, og tidligere i år præsenterede myndigheden endelig sin afgørelse, der var en lammende kritik af Falcks ageren i 2014 og 2015.

Myndigheden konkluderede, at Falck gennem »en samlet og kontinuerlig overtrædelse« har misbrugt sin position til at skabe »usikkerhed« og »bekymring« om Bios, hvormed man »afskærmede« den hollandske virksomhed fra at rekruttere reddere, hvilket vedblev at være et af de største problemer for Bios i selskabets korte levetid.

Falck har taget Konkurrencerådets afgørelse til efterretning, undladt at anke den og beklaget for sin ageren dengang.

Det tabte udbud og den efterfølgende kampagne blev iværksat på den tidligere topchef Allan Søgaard Larsens foranledning. Som Berlingske tidligere har fortalt, stod Allan Søgaard Larsen helt centralt i slagsmålet.

Sagen er blevet overdraget til Bagmandspolitiet, der i den kommende tid ventes at udstikke en bøde til Falck, hvormed det allersidste punktum i sagen vil blive sat.