Fætter BR kæmper mod kollaps: Stor rekonstruktion i gang

Et stort milliardunderskud tvinger Top-Toy ud i rekonstruktion, fyringer og butikslukninger. Selskabet, der står bag Nordens største legetøjskæde BR, er ramt af svigtende salg og et stort fejlslagent IT-projekt. Nu smækker ejeren, EQT, kassen i.

Genrebilleder fra Fætter BR på Bremerholmen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Midt i det livsvigtige julesalg er Top-Toy, der står bag legetøjskæden BR, kommet i kæmpeproblemer. Virksomheden har netop offentliggjort et tab på over to milliarder kr., som tvinger ejerne, den store kapitalfond EQT, til at lave en rekonstruktion af selskabet.

Det fremgår af en meddelelse fra selskabet. Her står det også, at selskabet har tabt 149 millioner kr. på driften i det seneste regnskabsår. Det store tab har sammen med en gigantisk goodwill-nedskrivning drænet kassen, og sendt selskabet i rekonstruktion, det som før i tiden hed betalingsstandsning.

Michael Hauge Sørensen, bestyrelsesformand, Top-Toy

»Vi er desværre nået til et punkt, hvor der kræves en mere radikal forandring, hvis virksomheden skal blive lønsom«


Det drastiske skridt kommer, fordi EQT har sagt stop og ikke vil poste flere penge i selskabet. EQT har ad flere omgange haft penge op af lommen for at give Fætter BR kunstigt åndedræt. Så sent som i marts fik selskabet tilført 175 millioner kroner. Det var en del af en aftale fra 2017, der gav mulighed for i alt at få tilført 250 millioner kroner.

»Vi er nået rigtig langt og har fået strømlinet store dele af virksomheden, men vi er desværre nået til et punkt, hvor der kræves en mere radikal forandring, hvis virksomheden skal blive lønsom,« siger Top-Toys bestyrelsesformand, Michael Hauge Sørensen.

Nu arbejder EQT og ledelsen i legetøjsselskabet på at lade Top-Toy genopstå i en anden og mere levedygtig form.

Det er kun et år siden, at EQT fyrede Top-Toys daværende direktør, Søren Torp Laursen, der kun havde været i selskabet i godt et år. Siden har den nye direktør Per Sigvardsson kæmpet for at rette op på kæden. Men det er ikke gået som planlagt, viser det nye regnskab.

Ejerne tager nu konsekvensen og tager en gigantisk nedskrivning på 1,66 milliarder kr. Det svarer nogenlunde til det beløb, som EQT betalte for at overtage 75 procent af aktierne fra stifterfamilien Gjørup fra Roskilde.

Top-Toy vil lukke op mod 100 butikker i Norden og Tyskland. Derudover vil selskabet afskedige omkring 450 medarbejdere, heraf 180 i Danmark, fremgår det af selskabsmeddelelsen.

»Vi har ikke været i stand til at gøre Top-Toy rentabel i sin nuværende form, og derfor skal vi nu foretage grundlæggende organisatoriske ændringer ved at forenkle og optimere de sunde dele af virksomheden,« lyder det fra Per Sigvardsson, der er topchef i Top-Toy, i meddelelsen.

Fætter BR på krykker

Med andre ord: Der skal ryddes op i virksomheden, og der bliver taget hårdt fat.

»Det er trist og beklageligt, at vi må sige farvel til dygtige kollegaer, der alle har kæmpet hårdt for at gøre Top-Toy til en sund forretning. Men nu må vi fokusere på at skabe et stærkt TOP-TOY på fundamentet af virksomhedens mange sunde dele og den strategi, vi allerede er langt med,« lyder det videre fra Per Sigvardsson.

Tilbage i 2015 købte kapitalfonden EQT Top-Toy for 1,7 milliarder kroner. Siden har virksomheden gennemgået en stor modernisering. Det er dog ikke gået som ventet. Selskabet har set sig nødsaget til at skifte ud i ledelsen, ligesom der også tidligere er blevet tilføjet ny kapital ad flere omgange.

Salget til EQT kom efter lange overvejelser i familien Gjørup, som efter 50 års ejerskab besluttede at sælge ud af livsværket. Efter lange forhandlinger vandt EQT slutspurten over kapitalfondsrivalerne Axcel og Nordic Capital om at sikre sig Gjørup-familiens gunst.

Først blev familieoverhovedet Peter Gjørup bedt om at stoppe som adm. direktør. I stedet headhuntede EQT Søren Torp Laursen fra Lego med den bundne opgave at modernisere BR-butikkerne og gøre virksomheden mere digital. BR-kæden var godt nok Danmarks førende på legetøj, men den mangeårige førerposition var blevet en sovepude for familien, og BR havde ikke i tide taget hånd om den stigende konkurrence fra de store supermarkeder samt den øgede konkurrence fra udenlandske netbutikker.