Dårligt julesalg knækkede nakken på Fætter BR

Top-Toy, der driver kæderne Fætter BR og Toys'R'Us i Norden, blev fredag erklæret konkurs efter et stærkt utilfredsstillende julesalg. Det giver en lang næse til kunderne, som kan smide gavekort til kæderne i skraldespanden.

Fætter BR på Bremerholmen i København er en blandt mange butikker, der lukker som følge af Toys'R'Us' konkurs.. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Så gik den ikke længere.

Top-Toy, der driver kæderne Fætter BR og Toys'R'Us i Norden, har fredag erklæret sig konkurs efter et stærkt utilfredsstillende julesalg. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Top-Toy blev i november begæret under rekonstruktion – det der tidligere hed betalingsstandsning. Bankerne og kreditorerne gav fredag før jul legetøjskoncernen et halvt år til at få Fætter BR og Toys'R'Us på benene igen og godkendte dermed en plan, som blandt andet bød på lukninger af butikker, der ikke er profitable.

»Vi var kommet langt, havde fået godkendt vores plan og har arbejdet i døgndrift på at skabe rammerne for en rekonstruktion af Top-Toy, men i dag må vi erkende, at vi på grund af et svigtende julesalg ikke længere er i stand til at fortsætte rekonstruktionen,« siger Top-Toys adm. direktør Per Sigvardsson i pressemeddelelsen.

Konkursbegæringen betyder, at ledelsen af Top-Toy i dag er blevet overtaget af et kuratel, der nu får til opgave at realisere flest mulige værdier.

»Vi begynder nu en dialog med kreditorerne om, hvordan boet skal håndteres. Vi kan dog oplyse, at visse butikker vil holde åbent, så kunder kan bytte varer til andre varer til udgangen af december,« siger advokat Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert, der sammen med advokat John Sommer Schmidt fra Gorissen Federspiel er udpeget som kuratorer.

Langt størstedelen af butikkerne lukker dog med øjeblikkelig virkning, mens 53 butikker i Norden vil forblive åbne indtil årsskiftet. Hvilke butikker, det drejer sig om, kan selskabet endnu ikke sige. Konkursen betyder desuden, at virksomheden ikke giver penge retur, samt at gavekort og Fætter BR-mærker er værdiløse, oplyser Top-Toy til Ekstra Bladet.

Selskabet oplyser til Finans, at det er i gang med at underrette medarbejderne, men at Top-Toy på nuværende tidspunkt ikke kan oplyse, hvor mange af de i alt 3.500 ansatte, der mister jobbet.

Banker ville trække lån

Top-Toy, der er ejet af den svenske kapitalfond EQT, har gennem store dele af 2018 forhandlet med sine banker, heriblandt Nordea, Danske Bank og Nykredit Bank, om fremtiden for Top-Toy. BR-kæden har udviklet sig så dårligt, at virksomheden har brudt de lånebetingelser, som bankerne oprindeligt opstillede for at låne EQT penge til at købe Top-Toy for – det, der i banksprog hedder covenants.

Situationen fik bankerne til at kræve, at EQT skød flere penge ind i Top-Toy. Ellers ville bankerne trække lånene og dermed reelt sende Top-Toy i konkurs. De hårde forhandlinger har kørt helt op til en følsom deadline lige op til det livsvigtige julesalg for BR. Top-Toy kører nemlig med skævt regnskabsår, og senest 30. november skulle selskabet indsende sit regnskab. Her kom det så frem, at Top-Toy var røget i rekonstruktion.

»Hvis man måtte vælge et tidspunkt for rekonstruktion, så var der nok ingen her i lokalet, der havde valgt 30. november,« konstaterede Søren Aamann Jensen under mødet før jul og blev suppleret af den anden kurator, John Sommer Schmidt, partner hos Gorrisen Federspiel:

»Det er nok det værst tænkelige tidspunkt at sætte en legetøjskæde i rekonstruktion.«

Børsen skrev tidligere på måneden, at de leverandører, der har fyldt Fætter BR's lagre op med legetøj op til julehandlen, står til at få en lang næse i forbindelse med konkursen.

Bankkonsortiet bag Top-Toy, der driver de 226 Fætter BR-butikker og 72 Toys'R'Us-varehuse i Norden, har nemlig taget pant i aktiver for i alt 714 mio. kr., viser dokumenter fra Tinglysningsretten.

Det betyder, at der efter alt at dømme er nul kr. tilbage til leverandørerne. Derimod står Top-Toys fire bankforbindelser, Danske Bank, Nordea, Nykredit og Swedbank, til at få dækket en del af deres tab.

Mareridtslignende ejerskab

Baggrunden for Top-Toys alvorlige situation er øget digitalisering, flere konkurrenter og ændrede legevaner hos børn. Top-Toy tabte i seneste regnskabsår 149 mio. kr. på driften og måtte som konsekvens af rekonstruktionen nedskrive selskabets goodwill. Dermed landede selskabet på et negativt resultat på 2 mia. kr.

Konkursen er kulminationen på et mildt sagt mareridtslignende ejerskab for EQT, som købte virksomheden af stifterfamilien Gjørup fra Roskilde i 2015. Her betalte den store fond 1,7 milliarder kroner for 75 procent af aktierne i virksomheden. Det skete efter hårde kampe med andre kapitalfonde, heriblandt Axcel og Nordic Capital.

Godt nok stod det fra begyndelsen klart, at der skulle investeres i virksomheden, som efter en lang årerække som markedsleder inden for legetøj i Norden og særligt i Danmark var blevet noget støvet. Særligt på det digitale område var Top-Toy bagefter. Men at det stod så slemt til, er kommet som en overraskelse for EQT.

Kunderne kan finde information om, hvilke butikker der er åbne, på kædernes hjemmesider.