Julegyser: Fætter BR får halvt år til at redde sig fra konkurs

Bankerne og kreditorerne giver legetøjskoncernen Top-Toy et halvt år til at få Fætter BR og Toys'R'Us på benene. Dermed lever den kendte danske legetøjskæde videre efter et spændende møde i Sø- og Handelsretten fredag formiddag.

Top-Toy, der står bag Fætter BR-kæden, er kommet i problemer – blandt andet på grund af et stort fejlslagent IT-projekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Bankerne og kreditorerne har givet legetøjskoncernen Top-Toy et halvt år til at få Fætter BR og Toys'R'Us på benene, og virksomheden undgår dermed en konkurs kort inden jul.

Det kom frem fredag formiddag i skifteretten i Sø- og Handelsretten i København.

Kreditorerne stod længe i kø for at blive registeret og komme ind i lokalet, da mødet begyndte fredag formiddag. Lokalet blev fyldt, og de omkring 50 fremmødte kreditorer sad klar til at høre rekonstruktør og kurator Søren Aamann Jensen, partner i Kromann Reumert, gennemgå rekonstruktionsplanen.

Kreditorerne, herunder leverandører, skulle efterfølgende afgøre om de ville bakke op om den plan, der var lagt for at rekonstruere virksomheden. I første omgang er det blevet et ja, og dermed lever den kendte danske legetøjskæde videre. Alternativet var konkurs.

»Siden 30. november har vi arbejdet på den plan, vi har sat op, og nu har vi rundet en vigtig milepæl. Så planen er at fokusere på kunderne og salg, og at vi kommer godt igennem julen. Lykkes vi med en god jul, tror jeg, planen kommer til at fungere. Jeg er fortrøstningsfuld,« siger Per Sigvardsson, administrerende direktør i Top-Toy, til Berlingske.

2018 fyldt med tumult

Top-Toy, der er ejet af den svenske kapitalfond EQT, har gennem store dele af 2018 forhandlet med sine banker, heriblandt Nordea, Danske Bank og Nykredit Bank, om fremtiden for Top-Toy. BR-kæden har udviklet sig så dårligt, at virksomheden har brudt de lånebetingelser, som bankerne oprindeligt opstillede for at låne EQT penge til at købe Top-Toy for – det, der i banksprog hedder covenants.

Situationen fik bankerne til at kræve, at EQT skød flere penge ind i Top-Toy. Ellers ville bankerne trække lånene og dermed reelt sende Top-Toy i konkurs. De hårde forhandlinger har kørt helt op til en følsom deadline lige op til det livsvigtige julesalg for BR. Top-Toy kører nemlig med skævt regnskabsår, og senest 30. november skulle selskabet indsende sit regnskab. Her kom det frem, at Top-Toy var røget i rekonstruktion; det, som i gamle dage hed en betalingsstandsning.

»Hvis man måtte vælge et tidspunkt for rekonstruktion, så var der nok ingen her i lokalet, der havde valgt 30. november,« konstaterede Søren Aamann Jensen under mødet og blev suppleret af den anden kurator, John Sommer Schmidt, partner hos Gorrisen Federspiel:

»Det er nok det værst tænkelige tidspunkt at sætte en legetøjskæde i rekonstruktion.«

Alt uden profit skal væk

Det er den foreløbige kulmination på et mildt sagt mareridtslignende ejerskab for EQT, som købte virksomheden af stifterfamilien Gjørup fra Roskilde i 2015. Her betalte den store fond 1,7 milliarder kroner for 75 procent af aktierne i virksomheden. Det skete efter hårde kampe med andre kapitalfonde, heriblandt Axcel og Nordic Capital.

Godt nok stod det fra begyndelsen klart, at der skulle investeres i virksomheden, som efter en lang årerække som markedsleder inden for legetøj i Norden og særligt i Danmark var blevet noget støvet. Særligt på det digitale område var Top-Toy bagefter. Men at det stod så slemt til, er kommet som en overraskelse for EQT.

Nu skal der ske store forandringer i koncernen som følge af rekonstruktionsplanen. Den overordnede plan er, at reducere aktiviteterne, så alt, hvad der ikke er profitgivende, skal væk, så der kun er en sund kerneforretning tilbage, lød det på mødet i Sø- og Handelsretten.

Blandt andet skal antallet af butikker formentlig reduceres fra 300 til 200, da man vil skære alle de butikker fra, som ikke er profitable i sig selv. Nedskæringen forventes at ske bredt i Danmark, Norge og Sverige. I Island opretholdes de få aktiviteter, der er, mens man til gengæld trækker sig helt ud af Tyskland og det tyske marked.

Planen for rekonstruktion er fortsat på et overordnet plan og derfor endnu ikke helt konkretiseret.