Fætter BR fanget i krydsild mellem kapitalfond og storbanker

Langvarig armlægning mellem kapitalfonden EQT og flere storbanker, der har lånt fonden penge til at købe BR-kæden, kørte skævt og har overraskende tvunget legetøjsvirksomheden ud i rekonstruktion, der i værste fald kan ende i konkurs.

BR-kæden, der er Danmarks største legetøjsbutik, er fanget i en magtkamp mellem EQT og bankerne, der har lånt fonden penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED

Tilbage i 2015 kæmpede de en hård kamp om at købe Top-Toy og måtte gribe dybt i lommerne for at købe sig til kontrollen med selskabet fra stifterfamilien Gjørup for næsen af en række andre kapitalfonde. Her knap fire år senere er Top-Toy, der står bag Danmarks største legetøjskæde BR, ved at udvikle sig til lidt af et mareridt for den store svenske kapitalfond EQT.

Ifølge Berlingskes oplysninger har EQT længe forhandlet med sine banker, heriblandt Nordea, Danske Bank og Nykredit Bank, om fremtiden for Top-Toy. Det sker som følge af, at BR-kæden har udviklet sig så dårligt, at virksomheden har brudt de lånebetingelser, som bankerne oprindeligt opstillede for at låne EQT penge til at købe Top-Toy for, det der i banksprog hedder covenants.

Michael Hauge Sørensen, bestyrelsesformand, Top-Toy

»Timingen kunne selvfølgelig godt have været bedre.«


Det er en alvorlig sag, og de brudte lånebetingelser har fået gruppen af banker til at kræve, at EQT skød flere penge ind i Top-Toy. Ellers ville bankerne trække lånene og dermed reelt sende Top-Toy i konkurs. De hårde forhandlinger har kørt helt op til en følsom deadline lige op til det livsvigtige julesalg for BR. Top-Toy kører nemlig med skævt regnskabsår, og senest 30. november skulle selskabet indsende sit regnskab.

»Timingen kunne selvfølgelig godt have været bedre. Det er en direkte konsekvens af, hvordan vores regnskabsår nu falder og de forpligtelser, vi har til at indlevere regnskabet, hvor deadline var i dag (fredag, red.). Vi har arbejdet intensivt på at finde en løsning for selskabet, og udfaldet er den rekonstruktion, vi nu går ud og offentliggør,« siger Michael Hauge Sørensen, der er bestyrelsesformand i Top-Toy, og som er sat ind af EQT.

EQT har ad flere omgange haft penge op af lommen for at give Fætter BR kunstigt åndedræt. Så sent som i marts i år fik selskabet tilført 175 millioner kroner fra ejerne. Det var en del af en aftale fra 2017, der gav mulighed for i alt at få tilført 250 millioner kroner.

Peter Gjørup, bestyrelsesmedlem og medejer, Top-Toy

»Der er ingen tvivl om, at det er en trist situation.«


Det nye regnskab, der blev offentliggjort fredag, viser et rædselsår for Top-Toy. Omsætningen er faldet med en kvart milliard kr. til 3,1 milliarder kr., og Top-Toy taber samtidig 149 mio. kr. på driften (EBITDA). Regnskabet viser også, at gælden i virksomheden er vokset fra 1,5 milliarder kr. sidste år til nu 1,7 milliarder kr.

Men det er en stor nedskrivning af goodwill på hele 1,66 milliarder kr., som virkeligt skubber selskabet helt ud på kanten, og som betyder, at selskabet ender med et samlet tab i regnskabsåret 2017/18 på over to milliarder kr.

Det har tømt kassen i Top-Toy. Helt til det sidste havde EQT håbet, at bankerne ville besinde sig og fortsætte med at støtte op om selskabet. Men bankerne har sat hårdt mod hårdt og krævet, at EQT kom til lommerne. Altså en klassisk »hvem blinker først«-øvelse, som ender ret så dramatisk for Top-Toy og Fætter BR.

Fredag kom det frem, at selskabet nu er i rekonstruktion, det der tidligere hed betalingsstandsning, og skal brydes op, så kun de sunde dele af virksomheden står tilbage, og de usunde skæres bort. Det er i hvert fald det, som EQT arbejder på. Hvis ikke der kan nåes til enighed med bankerne og andre kreditorer, kan det ende i en konkurs.

»Vi har ikke været i stand til at gøre Top-Toy rentabel i sin nuværende form, og derfor skal vi nu foretage grundlæggende organisatoriske ændringer ved at forenkle og optimere de sunde dele af virksomheden,« lyder det fra Per Sigvardsson, der er topchef i Top-Toy.

Han kom til i foråret, efter at EQT i december sidste år fyrede Søren Torp Laursen, der ellers var blevet headhuntet fra Lego til at vende Top-Toy som topchef. Han blev blandt andet fyret efter et fejlslagent IT-projekt. Men siden er det altså forværret yderligere.

»Vi havde utilfredsstillende resultater også sidste år, og det har vi så igen, så vi er nødt til at gøre noget mere grundlæggende for at komme ind til den sunde kerne,« siger Michael Hauge Sørensen, formand, Top-Toy. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Lykkes det at redde virksomheden, er det endnu uvist, hvordan den nye legetøjskæde kommer til at se ud, men det står helt klart, at Danske Bank, Nordea og Nykredit kommer til at æde et tab på fætter BR. EQT skal også skyde nye penge ind, men det bliver i en ny og kommercielt mere bæredygtig virksomhed.

»Det er en udfordrende situation for selskabet, men nu fokuserer vi på at få den sunde kerne til at spire igen. Vi har stor tiltro til, at det kan lade sig gøre. Vi har nu en meget kompetent ledelse og mange gode kommercielle aktiviteter i gang. Og nu kommer julesalget, som vi tror meget på,« siger Michael Hauge Sørensen.

Sikkert er det, at der skal der fyres 450 medarbejdere og lukkes omkring 100 butikker, heraf langt de fleste uden for Danmarks grænser.

Hvorfor kunne man ikke bare lukke de dårlige butikker, afskedige medarbejderne og så komme videre? Hvor er det nødvendigt med en rekonstruktion?

»Der er et tidsaspekt. Det skal gå lidt hurtigt for at komme op i fart og sikre, at vi kommer derhen, hvor vi skal være for forbrugerne, hurtigst muligt. Vi havde utilfredsstillende resultater også sidste år, og det har vi så igen, så vi er nødt til at gøre noget mere grundlæggende for at komme ind til den sunde kerne,« siger Michael Hauge Sørensen.

EQT købte kontrollen med Top-Toy for 1,7 milliarder kr. i 2015 af stifterfamilien Gjørup, der beholdt 25 procent af aktierne i virksomheden.

Peter Gjørup, der er tredje generation, og som sidder med i bestyrelsen i virksomheden, er i dag ked af udviklingen.

»Der er ingen tvivl om, at det er en trist situation, både for alle de medarbejdere, det berører, og for det, der er bygget op gennem så mange år. Det er klart, at det er trist at se. Men ud over det har jeg ikke yderligere kommentarer,« siger Peter Gjørup.

Tilbage i 2014 hyrede Gjørup-familien, der har rod i Roskilde, investeringsbanken FIH Partners til at stå for et salg af virksomheden. Efter at have ejet og drevet virksomheden i over 50 år skulle der nye kræfter ind i ejerkredsen.

Den beslutning blev taget på et stort familiemøde i 2013, som var et stort jubilæumsår for virksomheden. Her var det 50 år siden, at de to brødre Bjarne og Henrik Gjørup ændrede deres fars papirkiosk til en legetøjs­butik i Roskilde under navnet BR-Legetøj efter faren, Børge Rasmussens, initialer.