Færchfonden opkøber i skrantende B&O: Giver kortsigtet stabilitet

Tirsdag kom det frem, at den erhvervsdrivende familiefond Færchfonden har opkøbt yderligere i Bang & Olufsen, så fonden nu ejer 5,12 pct. Analytikere kalder det for en tillidserklæring, men at det samtidig ikke nødvendigvis er det rette for at vende skuden hos den danske virksomhed.

Færchfonden øger sin ejerandel i Bang & Olufsen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Færchfonden er tirsdag blevet storaktionær i Bang & Olufsen med ejerandel på 5,12 pct.

Bang & Olufsen, som er kendt for sine TV, højttalere og høretelefoner, er i gang med et hårdt år, hvor eksempelvis omsætningen er faldet med 13,6 pct. til 2,8 mia. kr., som det fremgik af tallene for det forskudte regnskabsår 2018/19, der blev offentliggjort i juli.

Regnskabet kom i en periode, hvor selskabet var i massiv modvind. Bl.a. nedjusterede B&O sine forventninger hele tre gange på syv måneder. Men nu kan det være, at vinden vender for den ikoniske Struer-virksomhed.

Færchfonden har nemlig øget sin ejerandel i B&O fra omkring 3 pct. til 5,12 pct. Det er en tillidserklæring, mener Per Hansen, som er investeringsøkonom hos Nordnet:

»Det er en tillidserklæring og en stabilisering fra Færchfonden, som kan tage lidt af presset af B&Os ledelse i forhold til at skulle præstere noget på kortere sigt,« siger han.

Per Hansen påpeger samtidig, at det ikke nødvendigvis er det, der skal til, for at vende skuden på længere sigt.

»Selvom det er en tillidserklæring, så skal investorerne nok ikke tage armene alt for højt op over hovedet for tidligt. Jeg tror ikke, at det er det, der skal til for at vende skuden,« siger han og tilføjer, at der heller ikke være nogen tegn på investorjubel, da aktiekurven har forholdt sig stabilt gennem dagen.

Den nordvestjyske forankring

Per Hansen giver samtidig udtryk for, at investeringen skal ses som et skulderklap til det nordvestjyske område, hvor Færchfonden ligeledes stammer fra.

Det understreger Færchfonden også i en pressemeddelelse, hvor det oplyses, at »Færchfonden opkøber aktier i Struer-selskabet Bang & Olufsen for at understøtte nordvestjysk erhvervsudvikling og lydiværksætter-økosystemet.«. Den administrerende direktør i fonden, Claus Omann Jensen, tilføjer ligeledes i pressemeddelelsen:

»Vi har opkøbt B&O aktier af to årsager. For det første fordi det er vigtigt for Færchfonden at understøtte erhvervsudvikling i Nordvestjylland. Derudover, og mindst ligeså vigtigt, så understøtter vi med aktieopkøbet også vores formålsbestemte investering i iværksættermiljøet omkring lydteknologi. Og her er B&O, med deres testfaciliteter og know-how bare en nøglefaktor.«

Spekulationer om fremtiden

Michael Friis Jørgensen, der er Chef aktieanalytiker hos Alm. Brand, mener, at aktieopkøbet som udgangspunkt er en god nyhed for aktionærerne:

»Jeg tror, at det er godt at have nogle relativt større og mere stabile aktionærer i B&O. Markedet er vildt usikkert omkring B&O-aktien, og den negative situation bliver ikke vendt på den korte bane, så for dem er det meget godt, at der kommer noget stabilitet ind, der giver aktien noget ro,« siger han.

Han understreger, at B&O stadig er i en oprydningsproces, hvor de kommende kvartalregnskaber heller ikke bliver noget spændende syn, som det har været tilfældet med de seneste. Til gengæld mener både Michael Friis Jørgensen og Per Hansen, at den forøgede ejerandel kan igangsætte spekulationer om fremtiden.

»Jeg tror, at selvom der er usikkerhed, så er Færchfonden måske klar på at købe endnu flere aktier på længere sigt. Jeg tror, man som aktionær skal være glad for, at der er nogen, som har de lidt mere langsigtede briller på, fordi det giver ledelsen noget ro til at implentere den nye strategi,« siger Michael Friis Jørgensen og bakkes op af Per Hansen:

»Færchfonden signalerer jo lidt, at hvis B&O får brug for flere penge på et tidspunkt, så er de villige til at skyde flere i dem. Sådan læser jeg det hvertfald mellem linjerne,« lyder det fra Per Hansen, der dog påpeger, at det ikke er aktuelt lige nu, da B&O ikke er i alvorlige pengeproblemer.