Facebooks nummer tre siger stop

Mark Zuckerbergs mulige afløser forlader pludselig selskabet, tilsyneladende i utilfredshed over den nye retning. Han får følgeskab af WhatsApps topchef.

Chris Cox (til venstre) betragtedes som Facebooks nummer tre og en mulig afløser for Mark Zuckerberg. Nu har han, der her ses sammen med Sheryl Sandberg, som er Zuckerbergs højre hånd, sagt op. Arkivfoto: Glenn Chapman, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Glenn CHAPMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebooks nummer tre og direktøren for det Facebook-ejede WhatsApp forlader begge det børsnoterede selskab oven på en uventet omorganisering i ledelsen.

Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg bekræfter i sin blog, at den 36-årige Chris Cox, som har været Facebooks produktdirektør og er en af Mark Zuckerbergs nære venner, samt Chris Daniels, der stod i spidsen for beskedtjenesten WhatsApp, som Facebook købte i februar 2014 for 19 milliarder dollar, stiller sig op i den efterhånden lange række af topchefer, som er gået ud af svingdøren.

Anden omorganisering på under et år

Det sker efter et »annus horribilis«, hvor Facebook har været ramt at en række skandaler, hvor millioner af brugeres personlige data er endt i hænder, som de absolut ikke burde være i. Dønningerne forfølger stadig Facebook, der står over for politiske indgreb og solide bøder i såvel USA som Europa.

Ifølge Zuckerberg ønsker Chris Cox »at lave noget andet«. Han har været betragtet som nummer tre i Facebook efter Mark Zuckerberg selv og Sheryl Sandberg, som er ansvarlig for den daglige drift, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Fratrædelserne sendte Facebook-aktien tre procent ned i værdi. Det er nemlig den anden omorganisering i toppen på under et år. Chris Cox blev i maj 2018 ansvarlig for samtlige Facebooks store apps – billedtjenesten Instagram og beskedtjenesterne Messenger og WhatsApp –, efter at de to stiftere af WhatsApp sagde op oven på en strid med Mark Zuckerberg, som ville køre WhatsApp-brugernes personlige oplysninger sammen med Facebooks egne.

Antyder uenighed med Zuckerberg

Dengang blev Chris Daniels så dagligt ansvarlig for WhatsApp. Han havde hidtil stået i spidsen for Facebooks projekt Internet.org med at sikre gratis internetadgang til folk i underudviklede lande, efter at han i 2011 kom til Facebook.

Chris Cox var en af de første 15, som Mark Zuckerberg i sin tid ansatte. Cox har ikke selv forklaret, hvorfor han går. Han siger dog, at den nyligt udmeldte sammenlægning af beskedtjenesterne i Facebook, WhatsApp og Instagram i 2020 til ét samlet, krypteret system, »er et stort projekt, som vil kræve ledere, der er spændte på at gennemføre den nye retning«. Dermed signalerer han, at han er uenig med Facebook-topchefen.

Mark Zuckerberg præsenterede i sidste uge ændringerne med forklaringen, at Facebook skal gå i en retning, hvor brugernes privatliv beskyttes bedre. Det budskab er dog blevet modtaget med betydelig skepsis, idet Facebooks forretningsmodel er at indsamle så mange oplysninger om sine brugere, deres interesser, vaner, venner og omgangskreds, at det er muligt at målrette annoncering i ekstrem grad.

Facebooks annoncemaskine genererer i øjeblikket 98 procent af selskabets indtægter.

En svingdør af afgående chefer

Chris Cox' stilling vil ifølge Mark Zuckerberg ikke blive genbesat. I stedet skal cheferne for de enkelte Facebook-apps referere direkte til ham.

Facebook havde ved udgangen af 2018 1,52 milliarder daglige brugere, heraf de 282 millioner i Europa. Danskerne er blandt dem, der bruger Facebook mindre.

I oktober 2018 forlod stifteren af VR-brilleproducenten Oculos, Brenda Iribe, Facebook.

I september 2018 sagde stifterne af Instagram, Kevin Systrom og Mike Krieger, op efter gnidninger med Zuckerberg. Facebooks chef for globale forretnings- og kommunikationshold, Elliot Schrage, sagde op i sommeren 2018 under dataskandalerne, og sikkerhedsdirektør Alex Stamos forlod selskabet i august 2018.

Jan Koum, som var medstifter af og topchef for WhatsApp, forlod Facebook tidligere i 2018 efter sammenstød med ledelsen, mens WhatsApps anden stifter, Brian Acton, sagde op i 2017. Oculus' medstifter, Palmer Luckey, gik i 2017 efter en politisk skandale.

Facebook omsatte i 2018 for 55,5 milliarder dollars og havde et overskud på 22,1 milliarder dollars.