Facebook åbner igen for nyheder i Australien

Den australske regering ændrer lidt i lovteksten, som vil tvinge teknologigiganterne til at betale for journalistik.

Australske Facebook-brugere får nu igen adgang til at følge og dele nyheder gennem det børsnoterede, sociale medie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter mere end en uges blokade har Facebook nu indvilget i igen at åbne for nyhedsstrømmen i Australien.

Det sker efter aftale med den australske regering, som netop nu indfører ny lovgivning, som vil tvinge teknologigiganterne til at betale for nyhedsstof, der bringes i deres systemer.

Dermed vil australske Facebook-brugere inden for de nærmeste dage igen få adgang til at se nyhedsstof, som andre deler, ligesom de selv kan dele nyheder videre – noget, som Facebook har blokeret for siden onsdag aften i sidste uge i protest mod lovgivningen.

Fire ændringer i lovteksten

Den australske finansminister, Josh Frydenberg, bekræftede tirsdag morgen, at Facebook nu genskaber adgangen til nyheder, efter at regeringen har tilbudt at foretage ændringer i lovteksten, som Frydenberg beskriver som »præciseringer«.

Det sker ifølge nyhedsbureauet Reuters efter en række samtaler mellem Josh Frydenberg og Facebooks topchef og stifter, Mark Zuckerberg, hen over weekenden og er en større sejr for de australske politikere.

Der vil blive foretaget fire ændringer, blandt andet af den procedure, som sættes i gang, hvis teknologigiganterne ikke formår at få en aftale i stand med udgivere om rimelig betaling for at kunne vise nyhedsindhold. Nu vil der blive indskrevet en forhandlingsperiode på to måneder, før myndighederne griber ind.

Den australske regering vil ligeledes skrive ind i lovteksten, at et internetselskabs bidrag til »opretholdelsen af den australske nyhedsbranche« gennem allerede indgåede aftaler vil blive taget med i betragtning.

Facebook og medierne er tilfredse

»Vi er tilfredse med, at den australske regering har accepteret en række ændringer og garantier, som tager hånd om vores væsentligste bekymringer,« lyder det fra Facebook, som nu skal forhandle aftaler på plads med australske udgivere til sit Facebook News.

Australien havde ellers så sent som mandag meldt ud, at der ikke ville ske ændringer i lovteksten, som ventes godkendt af parlamentet i løbet af denne uge.

»Disse tilføjelser vil sikre yderligere klarhed for digitale platforme og nyhedsmedierne om den måde, som loven er tiltænkt at fungere på, og vil styrke sikringen af, at nyhedsmedierne opnår rimelig betaling,« siger Josh Frydenberg.

Australske medier roser regeringens kompromis, som har sendt Facebook tilbage til forhandlinger med medierne.

Tilsvarende skete for internetgiganten Google, som havde truet med at lukke sin søgemaskine i Australien, hvor 95 procent af alle internetsøgninger sker gennem den. Google har de seneste to uger indgået en række aftaler med australske medier, som er godt tilfredse med den betaling, de får i de treårige aftaler med internetgiganten.

Danmark klar til at følge Australien

Den australske lovgivning er den første af sin art i verden. Den følges derfor med stor opmærksomhed verden over. EU har bebudet at ville følge op, og kulturminister Joy Mogensen (S) sagde fredag til Berlingske, at hun er klar til at gå længere end EU for at tvinge teknologigiganterne til at betale for nyhedsstof.

Facebook er verdens største sociale netværk og havde ved udgangen af december 2020 i alt 1,84 milliarder daglige, aktive brugere, heraf de 308 millioner i Europa. Facebook er et børsnoteret selskab, som i 2020 omsatte for 86 mia. dollar og havde et overskud på 20,9 mia. dollar.