EU-sag truer skatteindtægt fra fedtafgift

Eksperter og erhvervsliv er klar til at dømme skattereformens fedtafgift i strid med EU-reglerne.

Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Eksperter og erhvervsorganisationer står i kø for at dømme skattereformens fedtafgift i strid med EU-retten. EU-ekspert Peter Vesterdorf har analyseret lovforslaget, og han er slet ikke i tvivl, skriver dagbladet Børsen.

- Det kan kun være i strid med forbuddet mod at anvende toldlignende afgifter. Det er ganske vist ikke told, men afgiften har samme virkning som told, siger Peter Vesterdorf, konsulent med speciale i EU-ret og en af Danmarks førende EU-eksperter.Dermed risikerer regeringen at stå med et hul på 1,5 milliarder kroner i finansieringen af skattereformen, hvis afgiften ikke kan træde i kraft fra juli 2011 som forudsat.

Fedtafgiften er stærkt forsinket, da Skatteministeriet allerede har fået afvist et forslag af EU-Kommissionen.

Peter Vesterdorf og andre eksperter har trevlet det nye lovforslag igennem, som skatteminister Troels Lund Poulsen (V) sendte i høring i oktober. Høringsfristen udløb 2. november, men høringssvarene er ikke offentliggjort endnu.

En række erhvervsorganisationer, revisorer og juridiske eksperter mener dog, at forslaget kolliderer med flere aspekter af EU-lovgivningen.

Foruden toldproblemet kan afgiftens udformning også være i strid med statsstøtteregler og koste arbejdspladser, understreger partner i Ernst & Young, Flemming Lind Johansen.Slagterier, der selv slagter, slipper billigere end opskæringscentraler, der blot skærer kødet op. Dermed kan afgiften tolkes som indirekte støtte til slagterierne.

- Det kan få opskæringscentralerne til at flytte syd for grænsen. Det er ikke noget gennemtænkt forslag, og jeg har meget svært ved at se, hvordan afgiften kan udformes uden at være i strid med EU-retten, siger Flemming Lind Johansen til Børsen.