Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
EU stiller nemlig nu krav til producenterne af de små apparater, som enten indbygget i fladskærmsfjernsynet eller i løs vægt sikrer, at det digitale TV-signal faktisk kan ses på skærmen - og i den langt bedre lyd- og billedkvalitet, end det hidtidige TV-signal har kunnet levere.
Nyere fladskærme er forældet
Alle dekodere til digital-TV, som sælges fra 2012, skal ifølge EU kunne arbejde med den såkaldte MPEG-4-teknologi. Det er en særlig måde at kode billedsignalet på, så lyd og billede bevares i høj kvalitet, mens signalet samtidig kan sendes ud til kunderne, uden at det beslaglægger en masse plads på forbindelsen.
Fra 1. januar 2012 skal alle dekodere kunne forstå MPEG-4-signalet, mener EU, som dermed vil sikre sig, at forbrugerne ikke får anskaffet sig forældet udstyr. De fladskærmsfjernsyn, som er indkøbt gennem de senere år, er alle udstyret med en MPEG-2-dekoder. Kun gennem det seneste års tid er MPEG-4-teknologien slået igennem, fordi den er bedre og giver plads til flere kanaler på samme plads.
Bedre lyd og billede - og flere kanaler
Faktisk skifter DR og sandsynligvis også TV 2 i netop 2012 signal på de digitale TV-kanaler, så alle programmer sendes i MPEG-4 og ikke MPEG-2. De, der kun har en MPEG-2-dekoder, skal altså anskaffe sig en MPEG-4-dekoder for fortsat at se fjernsyn, da MPEG-2-dekoderne ikke forstår MPEG-4-signalet. Det er let nok, hvis boksen er løs, for så skal den bare skiftes. Hvis boksen er indbygget i fjernsynet og er af den gammeldags slags, bliver man nødt til at have en løs boks stående for at kunne bruge sit fjernsyn.
De løse MPEG-4-bokse, som allerede nu kan benyttes, da MPEG-4 godt kan forstå MPEG-2 men ikke omvendt, er typisk nogle hundrede kroner dyrere end de løse MPEG-2-bokse. Ud over et bedre signal og en bedre lyd vil MPEG-4-bokse også give flere muligheder for interaktive tjenester, altså nye funktioner, som kan klares via fjernbetjeningen.
Køb det rigtige!
Brancheforeningen Forbrugerelektronik (BFE), som samler alle elektronikproducenter i Danmark, anslår, at der i Danmark er solgt cirka 700.000 TV-apparater med indbygget MPEG-2-dekoder og andre cirka 500.000 løse MPEG-2-bokse.
»Men man skal være opmærksom på, at man godt kan få en MPEG-4-boks, som ikke kan vise TV i HD-kvalitet (højdefinition med endnu skarpere billeder og endnu bedre lyd, red.). Derfor skal folk ikke bare gå ud og købe en MPEG-4-boks. De skal sikre sig en MPEG-4-boks med HD, ellers kan de ikke se de nye, gratis kanaler fra Danmarks Radio - HD-kanaler, Folketingskanalen, børnekanalen og historiekanalen - eller Boxers kanaler,« forklarer direktør i BFE, Allan Bugge.
En løs MPEG-4-boks med HD-modtagelse koster i Danmark mellem 700-800 og 1.500 kroner.
I Norge er der solgt omkring 500.000 MPEG-2-dekodere, i Sverige over en million, så den samlede regning kan godt blive betragteligt stor.
Fra november er det slut
EU anslår selv, at de økonomiske fordele ved at skifte til MPEG-4-standarden vil være på mellem fire og ti milliarder euro, hvilket vil opveje udgifterne.
I Danmark slukkes der for det analoge, »gammeldags« TV-signal 1. november 2009. Alle, der modtager TV via en stueantenne, skal derfor sikre sig nyt udstyr, hvis de ikke vil have sort skærm. Alle, der har kabel-TV eller satellit-TV, kan fortsætte som hidtil, medmindre de ønsker at tilkøbe nye kanaler eller muligheder.
Læs mere
www.business.dk/digitalordbog - få en forklaring på seks af de mest seks mest brugte ord og forkortelser om digitalt TV