EU-krav om nye TV-dekodere

Hundredtusinder af danskere skal ud og investere i nyt TV-udstyr, selv om de måske for nylig købte ny fladskærm. Fra 2012 skal alle løse bokse til fjernsynet nemlig kunne modtage MPEG-4-signalet.

Der er igen risiko for sne på skærmen, selv på de nyere fladskærmsfjernsyn. For TV-signalet skifter nemlig en gang mere. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Det skal være umuligt at opdrive en forkert TV-dekoder eller -omformerboks i 2012 - men det betyder samtidig, at hundredtusinder af danskere skal ud og investere i nyt TV-udstyr, måske sågar en ny fladskærm.

EU stiller nemlig nu krav til producenterne af de små apparater, som enten indbygget i fladskærmsfjernsynet eller i løs vægt sikrer, at det digitale TV-signal faktisk kan ses på skærmen - og i den langt bedre lyd- og billedkvalitet, end det hidtidige TV-signal har kunnet levere.

Nyere fladskærme er forældet

Alle dekodere til digital-TV, som sælges fra 2012, skal ifølge EU kunne arbejde med den såkaldte MPEG-4-teknologi. Det er en særlig måde at kode billedsignalet på, så lyd og billede bevares i høj kvalitet, mens signalet samtidig kan sendes ud til kunderne, uden at det beslaglægger en masse plads på forbindelsen.

Fra 1. januar 2012 skal alle dekodere kunne forstå MPEG-4-signalet, mener EU, som dermed vil sikre sig, at forbrugerne ikke får anskaffet sig forældet udstyr.De fladskærmsfjernsyn, som er indkøbt gennem de senere år, er alle udstyret med en MPEG-2-dekoder. Kun gennem det seneste års tid er MPEG-4-teknologien slået igennem, fordi den er bedre og giver plads til flere kanaler på samme plads.

Bedre lyd og billede - og flere kanaler

Faktisk skifter DR og sandsynligvis også TV 2 i netop 2012 signal på de digitale TV-kanaler, så alle programmer sendes i MPEG-4 og ikke MPEG-2. De, der kun har en MPEG-2-dekoder, skal altså anskaffe sig en MPEG-4-dekoder for fortsat at se fjernsyn, da MPEG-2-dekoderne ikke forstår MPEG-4-signalet. Det er let nok, hvis boksen er løs, for så skal den bare skiftes. Hvis boksen er indbygget i fjernsynet og er af den gammeldags slags, bliver man nødt til at have en løs boks stående for at kunne bruge sit fjernsyn.

De løse MPEG-4-bokse, som allerede nu kan benyttes, da MPEG-4 godt kan forstå MPEG-2 men ikke omvendt, er typisk nogle hundrede kroner dyrere end de løse MPEG-2-bokse. Ud over et bedre signal og en bedre lyd vil MPEG-4-bokse også give flere muligheder for interaktive tjenester, altså nye funktioner, som kan klares via fjernbetjeningen.

Køb det rigtige!

Brancheforeningen Forbrugerelektronik (BFE), som samler alle elektronikproducenter i Danmark, anslår, at der i Danmark er solgt cirka 700.000 TV-apparater med indbygget MPEG-2-dekoder og andre cirka 500.000 løse MPEG-2-bokse.

»Men man skal være opmærksom på, at man godt kan få en MPEG-4-boks, som ikke kan vise TV i HD-kvalitet (højdefinition med endnu skarpere billeder og endnu bedre lyd, red.). Derfor skal folk ikke bare gå ud og købe en MPEG-4-boks. De skal sikre sig en MPEG-4-boks med HD, ellers kan de ikke se de nye, gratis kanaler fra Danmarks Radio - HD-kanaler, Folketingskanalen, børnekanalen og historiekanalen - eller Boxers kanaler,« forklarer direktør i BFE, Allan Bugge.

En løs MPEG-4-boks med HD-modtagelse koster i Danmark mellem 700-800 og 1.500 kroner.

I Norge er der solgt omkring 500.000 MPEG-2-dekodere, i Sverige over en million, så den samlede regning kan godt blive betragteligt stor.

Fra november er det slut

EU anslår selv, at de økonomiske fordele ved at skifte til MPEG-4-standarden vil være på mellem fire og ti milliarder euro, hvilket vil opveje udgifterne.

I Danmark slukkes der for det analoge, »gammeldags« TV-signal 1. november 2009. Alle, der modtager TV via en stueantenne, skal derfor sikre sig nyt udstyr, hvis de ikke vil have sort skærm. Alle, der har kabel-TV eller satellit-TV, kan fortsætte som hidtil, medmindre de ønsker at tilkøbe nye kanaler eller muligheder.

Læs mere
www.business.dk/digitalordbog - få en forklaring på seks af de mest seks mest brugte ord og forkortelser om digitalt TV