Danskerne får ikke luksus-TV

Det blev mobilt bredbånd, der løb med de sidste ledige pladser i det digitale sendenet. Dermed kan danskerne godt glemme alt om TV i høj kvalitet – og måske også TV på mobilerne.

Det har lange udsigter med TV på mobilen. Politikerne har i denne uge besluttet, at teleselskaberne skulle vinde kampen om den ledige kapacitet, der ellers kunne have været brugt til TV i høj kvalitet eller TV, der er særligt tilpasset mobiltelefoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De, der kan lide TV tabte. Men de, der bedre kan lide internettet, vandt. Nogenlunde sådan lyder konklusionen, efter at der nu er indgået politisk forlig om fordelingen af den ledige kapacitet i det digitale sendenet, der bliver skudt i gang i november, når de nuværende TV-antenner slukkes.

Og her vandt internettet kampen om den ledige kapacitet, der ellers kunne have været brugt til TV i høj kvalitet – eller TV, der er særligt tilpasset mobiltelefoner.

Det digitale sendenet er kendetegnet af at have plads til langt flere TV-kanaler end det analoge havde – fordi digitale signaler »fylder« mindre. Det giver plads til, at danskerne fremover vil kunne købe store TV-pakker med mange kanaler, der kan ses, blot man har en almindelig antenne.

Alligevel er der overskydende kapacitet i det digitale sendenet – og det er denne kapacitet, striden har stået om. Teleselskaberne har nemlig ønsket at få den ledige kapacitet, så de kunne levere hurtigere mobilt bredbånd til deres kunder – mens TV-branchen har ønsket, at kapaciteten blev reserveret til TV i meget høj billedkvalitet (HD-TV) og TV-signaler særligt tilpasset mobiltelefoner – såkaldt DVB-H.

Tirsdag besluttede politikerne så, at teleselskaberne skulle vinde – og det er en beslutning, som ITEK under Dansk Industri bakker op om.

»Ud fra en samfundsmæssig betragtning mener vi, at det er et fornuftigt valg, fordi det betyder, at vi får en bedre dækning med mobilt bredbånd. Men i praksis betyder det nok, at TV-signaler til mobiltelefoner er sat på hold, fordi frekvenserne nu skal bruges til noget andet,« siger chefkonsulent i DI ITEK, John Kristensen.

TV på mobiltelefoner har ellers været noget, branchen har talt om i en del år. Særligt selskabet »3« har forsøgt at markedsføre TV som en del af mobilabonnementet – men det er TV, der leveres via mobiltelefonens dataforbindelse. Og i praksis har mobilnettene ikke kapacitet til, at ret mange bruger dem samtidig. Den nye type mobil-TV skulle derimod leveres via luften som et almindeligt TV – eller radiosignal. Der har været flere aktører, der har været lune på de overskydende frekvenser. Dels har Danmarks Radio og TV 2 kunnet bruge dem til at sende TV i høj digital kvalitet – men også Boxer har været interesseret.

Boxer havde i forvejen planer om at eksperimentere med mobil-TV inde i deres egen del af frekvensbåndet allerede i løbet af 2010 – men det er planer, der nu vil blive set nærmere på.

Med beslutningen om at give den ledige kapacitet til teleselskaberne, har man nemlig samtidig frataget Boxer en eventuelt fremtidig forretningsmulighed på TV i høj digital kvalitet.

»Vi er jo aldrig blevet lovet den ledige kapacitet, men må blot konstatere, at platformens udviklingsmuligheder bliver mindre, når man giver den til nogle andre. Derfor er vi nok nødt til at tage vores planer op til revision og se på, om der er noget, der skal ændres,« siger Steen Ulf Jensen, der er administrerende direktør hos Boxer.

TV på mobiltelefoner og HD-TV nåede aldrig at slå an i Danmark – men beslutningen om at give det særlige frekvensområde til mobilt bredbånd er også truffet i en række andre lande.