EU fortsætter milliardskattekampen mod Apple

EU-Kommissionen har anket sidste sommers underkendelse af et skattesmæk på 100 milliarder kroner til iPhone-producenten og påpeger, at dommerne blandede ting sammen.

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager gør klar til sidste, store runde i skatteslagsmålet med Apple, som hun tidligere har beordret til at betale 100 milliarder kroner i efterskat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var grund til at give IT-giganten Apple et skattesmæk på næsten 100 milliarder kroner. Derfor vil EU-Kommissionen nu have ændret den dom, som frifandt Apple.

Det står klart, efter at Kommissionen nu kritiserer EU-Domstolen for »modstridende ræsonnementer« i sin afgørelse fra juli 2020 – et voldsomt tilbageslag for EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som er gået i kødet på internationale selskabers skatteforhold.

Betalte kun 0,005 procent i skat

Margrethe Vestager gav i 2016 Apple besked på at betale 13 milliarder euro eller omkring 100 milliarder kroner i efterskat som følge af en efter EU-Kommissionens mening lidt for gunstig skattesæraftale, som Apple gennem 11 år havde med Irland, hvor Apple har lagt sit europæiske hovedkontor. Ifølge Margrethe Vestager havde Apple kun betalt 0,005 procent i skat.

Apple indbragte afgørelsen for EU-Domstolen, fordi den amerikanske gigant følte sig uretfærdigt behandlet, ligesom den irske regering følte sig pikeret over at være blevet udråbt som skattely.

For et halvt år siden gav domstolen Apple ret i sin klage, men som det fremgår af officielle dokumenter mandag, har EU-Kommissionen nu anket afgørelsen. Kommissionen mener, at dommerne begik juridiske fejl i deres afgørelse ved at sammenblande, at der ikke var ansatte i to af Apples irske selskaber, og selskabets ansvar for patentrettigheder ved salget af iPhones og iPads i Europa.

Kamp mod flydende bogføring

For Kommissionen er det afgørende, hvor indtjeningen kommer fra, og hvor den bliver beskattet. Derfor har EU de seneste år ført omfattende drøftelser for at få stoppet internationale selskabers pengetrafik, hvor indtægter fra ét land bogføres i et andet, hvor hovedkontoret ligger – ofte i et land med en langt lavere selskabsskat.

Apple har fastholdt, at alle væsentlige forretningsbeslutninger tages i hovedkvarteret i Cupertino i USA, og at overskud derfor skal beskattes i USA, men at Apple gennem flere år havde ventet med at overføre pengene fra Europa til USA, indtil USA sænkede sine afgifter på at føre udenlandsk indkomst tilbage til landet.

Apple bogførte næsten alle indtægter fra salg uden for USA i sit irske selskab.

Langtfra alle sager er vundet

Margrethe Vestager advarede allerede efter domsafsigelsen i juli 2020 om, at den ville få »vidtrækkende konsekvenser«.

Hun har i sine år som konkurrencekommissær skruet bissen på over for multinationale selskaber og har udskrevet den ene milliardbøde efter den anden for overtrædelser af konkurrencelovgivningen.

Men hvor EU-Kommissionen for eksempel har vundet skattesagen mod Fiat Chrysler, har den tabt en tilsvarende mod kaffekæden Starbucks og en række belgiske selskaber.

EU-Domstolen vil i løbet af de nærmeste måneder holde en af sine vanlige høringer om sagen, inden den skal til domsforhandling.

LÆS MERE