Domstol underkender Vestagers skattebøder

EU-Domstolen annullerer skattebøder for over 700 millioner euro, fordi der ikke var tale om skjult statsstøtte.

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager har torsdag fået underkendt sin beslutning om at pålægge 35 multinationale selskaber at betale ekstraskat i Belgien. Tidligere har Apple skulle lægge 100 milliarder kroner i ubetalt skat i Irland. Arkivfoto: Emmanuel Dunand, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Domstolen har annulleret den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestagers skattebøder til 35 store selskaber på tilsammen over 700 millioner euro, svarende til 5,2 milliarder kroner.

Domstolen har torsdag formiddag besluttet, at der ikke – som EU-Kommissionen nåede frem til i 2016 – var tale om skjult statsstøtte, da virksomhederne indgik aftale med de belgiske skattemyndigheder.

»Kommissionen afgjorde ukorrekt, at det belgiske system om multinationale selskabers overskud udgjorde statsstøtte,« konstaterer domstolen.

Det står ifølge nyhedsbureauet Reuters endnu ikke klart, hvordan afgørelsen i den laveste ret ved EU-Domstolen i Luxembourg vil påvirke andre tilsvarende sager, men beslutningen kan i sidste ende få store konsekvenser for EU-Kommissionens andre tiltag mod det, der ses som skjult statsstøtte for derved at sikre, at virksomhederne flytter til netop dette land.

Gigantbøder til giganterne

Den var det hollandske selskab Magnetrol, som indbragte sagen for domstolen efter at være blandt de selskaber, som blev påbudt at betale skattebøderne.

Margrethe Vestager har tidligere pålagt Irland at inddrive næsten 100 milliarder kroner i manglende skat fra den amerikanske iPhone-producent Apple på grund af en lidt for gunstig skatteaftale, ligesom Luxembourg har skullet inddrive 30 millioner euro fra bilproducenten Fiat Chrysler, 250 millioner euro fra internetgiganten Amazon og omkring 120 millioner euro fra det franske selskab Engie. Holland har skullet inddrage 20-30 millioner euro fra den amerikanske kaffekæde Starbucks.

»Det kan ikke fastslåes, at formålet i det påståede hjælpesystem defineres alment eller abstrakt, eller at der i virkeligheden fandtes en systematisk tilgang fra de belgiske skattemyndigheders side,« hedder det i rettens afgørelse.

Få skattebøder ankes til domstolene

EU-Domstolen har tidligere omgjort en bødesag, som EU-Kommissionen havde rejst. I september 2017 blev den skelsættende konkurrencedom mod computerchipgiganten Intel med en bøde på næsten otte milliarder kroner sendt retur til behandling i en lavere retsinstans, fordi retten fandt, at Intels fremlagte argumenter ikke var blevet taget med i overvejelserne.

Margrethe Vestager forklarede i juli 2018, at sager om statsstøtte sjældent bringes for retten.

»Den slags sager kan godt tage tid, hvis de ankes til domstolene, men det sker faktisk ikke lige så tit, at statsstøttesager ankes. Oftest ved man godt, at de kommer, og at det er skidt, så man vil hellere få dem overstået,« sagde hun til Berlingske, som samtidig havde beregnet, at hun i sin embedsperiode indtil da havde kradset 183,5 milliarder kroner hjem i bøder og krav om tilbagebetaling af skat.