Google og Facebook skal betale særskat fra 2020

Den britiske regerings tålmodighed er brugt op. Nu indføres den meget omtalte »Google-skat«, så internationale selskaber skal afregne skat af indtjeningen i det land, hvor pengene hentes hjem.

Det skal være slut med, at internationale teknologigiganter som Google og Facebook overfører indtægter til andre lande, hvor selskabsskatten er lavere. Fra 2020 skal der afregnes lokal skat af indtjeningen og ikke af overskuddet, siger den britiske regering. Arkivfoto: Julian Stratenschulte, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIAN STARATENSCHULTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som det første sted i verden indfører Storbritannien nu den truede »Google-skat«, som skal sikre, at særligt internationale teknologiselskaber som Google, Facebook, Apple og Amazon afregner skat dér, hvor pengene tjenes.

Det er en del af den nye finanslov, som finansminister Philip Hammond fremlagde mandag, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal. Skatteopkrævningen vil begynde i 2020. Den er udtryk for, at briterne ikke gider vente længere på, at EU-landene når frem til en fælles politik, som skal sætte en stopper for, at indtægter flyttes til hovedkontoret i et andet land, hvor selskabsskatten er mindre.

»Smertefuldt langsommeligt«

»Det er tydeligvis ikke holdbart eller fair, at virksomheder med digitale platforme optjener betydelige værdier i Storbritannien uden at afregne skat her,« siger Philip Hammond, der beskriver arbejdet på en international skatteaftale som »smertefuldt langsommeligt«, hvilket er årsagen til at Storbritannien rykker nu.

»Vi kan simpelt hen ikke tale i evighed,« siger finansministeren, der allerede i marts i år sagde, at han arbejdede på at få særskatten bragt på plads.

Ifølge ham vil skatten kun ramme store, velpolstrede virksomheder, hvis årlige omsætning runder 500 millioner pund eller 4,2 milliarder kroner. Den digitale skat, som i folkemunde er blevet døbt »Google-skatten«, vil ifølge ministeren udgøre to procent af selskabets indtjening i Storbritannien og vil årligt betyde, at der kommer 400 millioner pund (3,35 milliarder kroner) mere i den britiske statskasse.

Det er meget små beløb for giganter som Google, Facebook og Amazon, men det er første skridt mod at få standset skatteunddragelsen. Også uden for Europa arbejder flere lande – heriblandt Sydkorea og Indien – på at sikre sig, at der afregnes lokal skat af lokalt tjente penge og ikke blot af overskuddet. I Europa har der i årevis været overført indtægter fra de enkelte lande til virksomhedens europæiske hovedkontor, der typisk ligger i Irland, hvor selskabsskatten er lavere end i resten af EU.

Ros fra mindre selskaber

Den spanske regering foreslog tidligere i oktober en tilsvarende skat på digitale tjenester, men det skal først behandles i parlamentet.

Modstanderne af den særlige, digitale skat fremhæver, at det vil medføre et kludetæppe af regler, som er forskellige fra land til land, og som vil skade mindre virksomheder. Flere mindre teknologivirksomheder i Storbritannien roser dog Google-skatten, som vil gøre det lettere for dem at konkurrere med de amerikanske selskaber, der har sat sig solidt på internetmarkedet og gjort det svært at skabe f.eks. europæiske alternativer.

Internetgiganten Amazons britiske datterselskab indrapporterede i 2017 indtægter for 1,98 milliarder pund med et overskud før skat på 72,37 millioner pund men betalte blot 1,7 millioner pund til statskassen. Facebooks britiske selskab omsatte for 1,26 milliarder pund og havde et overskud på 62,76 millioner, som der blev betalt 17,19 millioner pund i skat af. Google i Storbritannien bogførte 1,26 milliarder pund i indtægter og et overskud på 200,55 millioner. Det blev der betalt 47,36 millioner pund af i skat.