Facebooks skatteregning er tredoblet

Det sociale netværk betaler tre gange så meget skat som året før efter politisk fokus på overflytning af indtjening til andre lande. PayPal får ekstra skattesmæk på 26,3 millioner kroner.

Facebook tredoblede i 2017 sin skatteindbetaling i Storbritannien. Arkivfoto: Lionel Bonaventure, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LIONEL BONAVENTURE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook betalte sidste år 133 mio. kroner i skat i Storbritannien – tre gange så meget som året før.

Skatteregningen for 2017 lød på 15,7 mio. pund, hvor den i 2016 var på 5,1 mio. pund, skriver britiske BBC på baggrund af Facebooks regnskabsrapport. Overskuddet er på et år blot steget med fire mio. pund, fra 58,4 til 62,7 mio. pund.

De britiske politikere har de seneste år været efter internationale selskaber for at få dem til at betale skat i det land, hvor de tjener pengene, i stedet for at overflytte indtjeningen til det europæiske hovedsæde i Irland, hvor selskabsskatten er lavere. Den britiske finansminister Philip Hammond truede i sidste uge med at indføre en ny skat for større teknologiselskaber på grund af, hvad han ser som forsøg på skatteunddragelse.

»Tiden til snak er ved at rinde ud. Dødvandet er nødt til at stoppe. Hvis vi ikke kan opnå en aftale (inden for EU, red.), vil Storbritannien gå enegang og indføre en »Skat på digitale tjenester«,« fastslog han på det konservative regeringspartis årsmøde.

PayPal får ekstra skattesmæk

EU er tilsvarende i gang med at stramme reglerne, og Facebook selv har gennemført en større omorganisering af sin skattebetaling.

Omsætningen i Storbritannien voksede med en tredjedel til 1,2 mia. pund i 2017. Den britiske afdeling sælger annoncer og support til virksomheder, der ønsker at bruge det sociale netværk mere målrettet.

På verdensplan omsatte Facebook i 2017 for 40,6 mia. dollar, heraf de 9,9 mia. i Europa, og havde et overskud på 15,9 mia. dollar. Selskabet driver verdens største, sociale netværk, som ved udgangen af juni 2018 havde 1,47 mia. daglige brugere, heraf de 279 mio. i Europa.

Mobilbetalingstjenesten PayPals britiske afdeling har fået en ekstra skatteregning på 3,1 mio. pund (26,3 mio. kroner), efter at skattemyndighederne har gennemgået regnskaberne. Dermed er PayPals skattebetaling for 2016 steget fra 181.000 pund til 4,7 mio. pund oven på BBCs gennemgang af regnskaberne.

Også netbeskedtjenesten Twitters britiske afdeling har indrapporteret mere skat, nemlig 2,4 mio. pund for 2017 mod 815.000 pund i 2016.