Et stykke dansk mobilhistorie forsvinder nu – og det helst uden, at nogen opdager det

Det er snart slut med den mobilteknologi, der tilbage i 2003 bragte danskerne på nettet. Der er brug for kapaciteten til de nye og hurtigere mobilforbindelser på 4G og 5G, men ingen tør slukke for det gamle GSM-talenet, som gjorde det muligt at bruge mobiltelefonen i udlandet.

Samtidig med at teknikere kravler til tops i landets mobilmaster for at sætte nyt 4G- og 5G-udstyr op, bliver det gamle 3G-udstyr gradvis pillet ned, så udløbsdatoen på den mobilteknologi, der bragte os alle sammen på nettet fra telefonen, rykker nærmere og nærmere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Andersen/3
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stille – og forhåbentligt helt ubemærket – forsvinder det. Et stykke mobilhistorie er på vej mod den nedadgående sol på sit sidste ridt.

Inden for det kommende år bliver 3G-mobildækningen, som for første gang gjorde det muligt for danskerne at surfe på nettet fra mobiltelefonen, lukket i Danmark på alle tre mobilnet hos TDC, 3 og Telenor/Telia. 3G har i årevis været backup, hvis der i et område ikke var 4G-dækning, eller hvis der var trængsel på 4G-nettet.

Nu er der behov for den kapacitet, som 3G-dækningen optager, til at forstærke de nyere og hurtigere mobilteknologier, 4G og nu også 5G, i takt med at dataforbruget vokser eksplosivt hvert år.

Dermed kommer Danmark til at sige farvel til den første, ægte mobile internetteknologi, som kom hertil i 2003. Til gengæld lever den ældre og mere primitive 2G-/GSM-mobildækning, som gjorde det muligt at bruge sin mobiltelefon i også udlandet, videre i sandsynligvis flere år endnu.

Den er der ingen, der lige nu tør pille ved.

»Jo hurtigere vi kan slippe af med 3G, desto bedre«

»Da 3G blev lanceret, forventede ikke mange, at 2G ville komme til at leve længere end 3G. Ti år efter 3G kom 4G til, og alt det, som man lovede skulle ske med 3G, er sket med 4G, som bare er meget bedre og mere effektiv. Alle er derfor enige om, at jo hurtigere vi kan slippe af med 3G, desto bedre. 2G må vi derimod til at leve med i lang tid endnu,« forklarer teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som rådgiver teleselskaber verden over.

Skyggesiden ved lukningen af 3G er, at telefoner, der blev »født«, før nogen fandt på de hurtigere 4G og 5G, fremover vil hoppe ned på det gamle, men landsdækkende GSM-/2G-mobilnet.

Her vil der stå et »E« på skærmen (for Edge), hvis man bruger dataforbindelsen, men den vil opleves som noget nær uanvendelig og kræve en umanerligt stor tålmodighed. Det vil formentlig ramme op mod 50.000 telefoner. Til sammenligning sælges der i Danmark hvert kvartal cirka en halv million nye telefoner.

Der står stadig indimellem »3G« i hjørnet på telefonen, når man ringer. For hvis der ikke er 4G-dækning i et område, eller hvis mobilmasterne har særligt mange brugere, er det – endnu – landsdækkende 3G-net backup, så der altid er forbindelse. Men snart bliver det det gamle 2G-/GSM-net, der skal agere sikkerhedsnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Breinstrup/Berlingske.

I vores nabolande er udviklingen den samme.

Telia og Telenor lukker begge for 3G-dækningen i løbet af 2021, mens 2G-/GSM-nettet lukkes i løbet af 2025, så også denne kapacitet – i fagsprog kaldet spektrum – i stedet kan bruges på 4G og 5G.

Telia i Sverige siger »hej då!« til 3G ved udgangen af 2023 og til 2G/GSM ved udgangen af 2025, mens svenske Tele2 udfaser 3G fra 2021 og »de kommende år«.

I Tyskland har Deutsche Telekom, som er Europas største teleselskab, samtidig med Vodafone netop lukket for 3G 30. juni, mens spanskejede Telefónica gør det senest til nytår.

Slukker ikke (endnu) – men laget bliver tyndere

»Nedlukningen af 3G sker primært, fordi vi gerne vil flytte spektrumkapaciteten over på 4G og senere 5G, altså udnytte ressourcerne mere effektivt. Og vi vil alle gerne gøre det så hurtigt som muligt, så vi får mere kapacitet, bedre udnyttelse og slipper for driftsomkostningerne til 3G-udstyret.

Fordelen for kunderne er, at de bliver på 4G eller højere og dermed får en bedre brugeroplevelse, når telefonen ikke hele tiden skal skifte fra teknologi til teknologi,« fortæller Kim Christensen, der er netværksdirektør hos 3, Danmarks tredjestørste teleselskab efter TDC og Telenor.

3 har ikke selv et 2G-/GSM-net men har aftale med TDC, så kunderne – i tilfælde af, at der ikke er hverken 3G- eller 4G-dækning i et område – kan bruge TDCs 2G-/GSM-forbindelser, så man altid er sikret at kunne ringe.

Hos 3 er lige nu under tre procent af alt mobildataforbrug på 3G-nettet. Resten ligger på 4G og i begyndende omfang også på 5G, som firmaet netop nu er i fuld gang med at bygge op i hele Danmark. Her skal nyt udstyr op, ekstra 800 til 900 maste- og antennepositioner skal på plads over de næste to til to et halvt år, og det gamle udstyr pilles samtidig ned.

3 begyndte allerede i sommeren 2019 som det første selskab at lukke for 3G-signalerne. Det skete under Roskilde Festival for at få mere 4G-kapacitet til rådighed til hurtigere data.

»Lige nu arbejder vi os gennem hele landet, hvor vi moderniserer mobilnettet og samtidig skruer ned for 3G og op for 4G. Vi slukker ikke. Der vil være samme geografiske dækning, men vi gør laget tyndere. Slutdatoen kommer den dag, hvor vi med sikkerhed ved, hvordan vi får de sidste kunder over, og hvor der er styr på den internationale roaming,« siger Kim Christensen.

Lukning vil spare penge og CO2

For hvad teleselskaberne i Danmark gør, hænger tæt sammen med, hvad de selskaber, som de samarbejder med i udlandet, gør.

»Når vi indgår roamingaftaler med udenlandske selskaber, er de tit gensidige. De forventer samme aftale med os, som vi har med dem, og det kan de ikke få, hvis vi lukker 3G-nettet,« siger 3s netværksdirektør.

Han forventer selv, at 3 lukker helt for 3G »i slutningen af 2022 – men gerne før, hvis det stod til mig«.

TDC vil begynde at lukke for 3G ved udgangen af 2022, mens Telia og Telenor, som har fælles mobilnet i Danmark, allerede i april i år begyndte at slukke for signalet de første steder. Ingen af dem har sat slutdato på lukkeskiltet.

Teknisk direktør i Telia Daniel Askeroth forventer, at der går under et år.

»Under en procent af vores datatrafik i dag er på 3G-forbindelser. Meget, meget få bruger det, og datatrafikken på 3G går kraftigt nedad. De fleste kunder bruger det kun, når de er uden for 4G-dækning, hvilket vi nu er i gang med at tage fat på med opgraderingen af mobilnettet, eller fordi de faktisk har gamle telefoner, som der dog er forsvindende få af. Planen er derfor, at vi lukker for 3G ved udgangen af første halvår af 2022. Det vil give os en bedre udnyttelse af spektrum, for det er meget ineffektivt, at 3G bruger meget store ressourcer i dag. Det giver også en relativt stor CO2-udledning i forhold til trafikmængderne,« siger Daniel Askeroth.

Det var dengang i efteråret 2005, at TDC lancerede »videotelefoni«, nemlig 3G-mobildata. Og sådan kunne telefonerne se ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Analytiker: Varen bliver billigere, kvaliteten højere

Danmark er blandt de lande, hvor mobildækningen er bredest og bedst. Samtidig hører vi til blandt verdens førende, når man ser på udbredelsen af ny teknologi og dermed det nyeste udstyr. Den mobile datatrafik i Danmark vokser med cirka 40 procent om året.

»Danskerne bruger mere og mere mobildatatrafik, men samtidig betaler vi nogenlunde det samme om måneden for abonnementet. Telebranchen er en af de få, der faktisk leverer mere og bedre for færre penge. Derfor forsøger de hele tiden at få folk til at bruge de nyere 4G- og 5G-teknologier. Her udnyttes pladsen i luften bedre, og udstyret er mere energieffektivt. Man prøver altså at flytte kunderne fra en dyr til en billigere fabrik, nemlig fra 2G/3G til 4G/5G, så man kan producere varen billigere, men levere bedre kvalitet,« siger teleanalytiker John Strand.

Hos TDC foregår nu knap 98 procent af al datatrafik via 4G eller 5G, og gennem de seneste to år er taletrafikken på TDCs 3G-forbindelser blevet halveret. Forventningen er, at både tale og data via 3G fortsætter med at falde. TDC Net regner derfor med, at 3G på alle indendørs anlæg vil være væk til nytår, mens nedlæggelsen på udendørs master og antenner sker fra udgangen af 2022.

»Vi ser løbende på, hvordan vi optimerer og videreudvikler kvaliteten af vores netværk til gavn for alle. Her ser vi et klart behov for øget hastighed og mere kapacitet gennem vores 4G- og 5G-netværk, og vi udfaser derfor 3G for at gøre mere plads til de hurtigere netværk.

Udfasningen af det udendørs 3G-netværk igangsættes ved udgangen af 2022. Kunderne vil derfor have tid til at overveje at investere i en ny mobiltelefon, hvis deres nuværende ikke kan tilgå 4G- eller 5G-nettet,« siger TDC Nets topchef, Andreas Pfisterer, og understreger, at 2G-nettet fortsat kan bruges, uanset hvilken mobiltelefon eller hvilket udstyr man har.

Derfor lukker 2G-nettet i først

Og hvorfor har man så ikke for længst trukket stikket til det gamle 2G-/GSM-net, vil mange spørge.

»Når man lukker for 3G, kan ældre telefoner stadig bruge 2G-nettet til tale og sms. Og på 2G kører rigtigt mange maskine til maskine-løsninger – for eksempel det at kunne sende en sms til varmepumpen i sommerhuset. Mange har også 2G-ekstratelefoner liggende i sommerhuset eller som reserve. Derfor må man holde liv i 2G, selv om der bliver mindre og mindre trafik også her. På et tidspunkt bliver det dog for dyrt at blive ved med at holde de sidste brugere kørende, og så bliver folk nødt til at anskaffe sig en ny telefon,« siger teleanalytiker John Strand.

2G-nettet er ifølge Telias tekniske direktør, Daniel Askeroth, »relativt simpelt at vedligeholde«, fordi det kun er et talenetværk.

»Den absolut største del af alle de maskine til maskine-løsninger, som vi sælger nu, bruger ikke 2G. Derfor kikker vi selvfølgelig på, hvornår 2G skal lukkes. Det vil nok tidligst ske i 2025, men kan trække længere ud. Selvfølgelig er det ikke uproblematisk at lukke gammel teknik, men vi prøver at gøre det bedst muligt. Og med muligheden for at falde tilbage til 2G håber vi, at lukningen af 3G ikke giver særligt store problemer,« siger han.

Men der sidder stadig en del 2G-udstyr mærkværdige og besværlige steder, eksempelvis i vindmøller, hvor det er dyrt at skifte. Oveni kan teleselskaberne gennem kontrakter være bundet til at levere 2G-dækning i en bestemt periode.

»At lukke 3G er nok ikke den største udfordring. Det bliver faktisk, når 2G skal lukkes,« siger 3s netværksdirektør Kim Christensen.