Estland vil sagsøge Danske Bank for ødelagt omdømme

Estlands justitsminister har bedt om en analyse af, hvordan landet kan søge erstatning fra Danske Bank for at ødelægge landets omdømme.

Arkivfoto: Danske Banks filial i Tallinn i Estland, hvor der er blevet hvidvasket de svimmelstore pengesummer i årene 2007-2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAIGO PAJULA/Ritzau Scanpix

Danske Banks hvidvaskskandale har ødelagt Estlands ry og omdømme. Det skal de betale for.

Det mener den estiske justitsminister, Urmas Reinsalu, der nu vil undersøge alle muligheder for at søge erstatning fra Danske Bank.

Det skriver Bloomberg. Ifølge erhvervsmediet har justitsministeren bestilt en analyse af alle juridiske muligheder for at søge skadeserstatning fra Danske Bank.

»Danske Banks hvidvaskskandale har skadet Estlands omdømme, og vi er nødt til at undersøge mulighederne for erstatning,« skriver justitsministeren i en email til Bloomberg.

Det er ikke det første mulige søgsmål, som Danske Bank står overfor.

Tidligere i februar kom det frem, at 70 investorer er gået sammen om at stævne Danske Bank med et samlet erstatningskrav på op mod én mia. kroner, ligesom at Danske Bank selv tidligere på måneden kunne meddele, at undersøgelsesdommeren ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris har sigtet banken. Sigtelsen er sket på baggrund af visse mistænkelige transaktioner i Danske Banks estiske filial.

Beskeden fra det estiske jusistsministerium kommer få dage efter nyheden om, at Danske Bank har valgt at lukke sine filialer i hele Baltikum og i Rusland. Det sker efter et påbud fra de estiske myndigheder om at lukke bankens aktiviteter ned i landet. På daværende tidspunkt skrev banken:

»Uafhængigt af meddelelsen fra det estiske tilsyn har Danske Bank som følge af vores strategi om at fokusere på de nordiske kernemarkeder gennem længere tid overvejet vores tilbageværende aktiviteter i Estland, Letland og Litauen samt aktiviteterne i Rusland og har nu besluttet at afvikle disse.«

Danske Bank offentliggjorde i september det forgangne år sin egen undersøgelse af hvidvask i deres filial i Tallinn, Estland. Her skønnede banken, at udenlandske kunder fra 2007 til 2015 sendte 1.500 mia. kroner gennem konti i bankens estiske filial. Selv om det endnu ikke er klart, hvor mange af de penge, der kan kategoriseres som hvidvask, fastslog banken dengang selv, at »en stor del« af transaktionerne var mistænkelige.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Danske Bank.