Danske Bank siger farvel til Baltikum og Rusland

Danske Bank har accepteret påbuddet fra det estiske tilsyn om at lukke ned for dets aktiviteter i landet. Banken lukker samtidig ned i resten af Baltikum og i Rusland.

Danske Bank-topchef Jesper Nielsen meddeler tirsdag, at banken vil afvikle sine baltiske og russiske forretninger. Meddelelsen kommer få timer efter, at det estiske finanstilsyn havde givet banken otte måneder til at lukke ned for sin forretning i Estland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Danske Bank nøjes ikke med et estisk exit som følge af tirsdagens forbud fra det estiske tilsyn, der betyder, at banken skal være ude af landet inden for otte måneder. Man vil også afvikle sine forretninger i resten af Baltikum og Rusland.

Det meddeler banken til fondsbørsen tirsdag eftermiddag.

»Uafhængigt af meddelelsen fra det estiske tilsyn har Danske Bank som følge af vores strategi om at fokusere på de nordiske kernemarkeder gennem længere tid overvejet vores tilbageværende aktiviteter i Estland, Letland og Litauen samt aktiviteterne i Rusland og har nu besluttet at afvikle disse,« skriver banken.

Årsregnskaber fra Danske Bank viser, at indtægterne fra de russiske bankforretninger fra 2015 til 2018 er steget fra 144 mio. kr. til 289 mio. kr., mens antallet af medarbejdere er steget fra 47 til 66. I samme periode er omsætningen i den estiske forretning faldet fra 352 mio. kr. til 179 mio. kr.

»Det er ikke det store økonomiske slag for banken at lukke disse geografier ned. Det er desuden en strategisk proces, som banken har været i gang med i flere år, at man gerne vil have større fokus på den nordiske forretning,« siger Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen.

Kede af at skulle forlade landet på den måde

Det estiske finanstilsyn meddelte tirsdag, at det har sendt en begæring af sted til den danske bank, hvori der bliver givet en frist på otte måneder til at lukke banken ned i Estland. Danske Bank må ikke længere operere i landet, hvor dens filial var omdrejningspunktet for en af historiens største hvidvaskskandaler. 1.500 milliarder kroner blev fra 2007 til 2015 sendt gennem konti i filialen tilhørende omkring 10.000 mistænkelige udenlandske kunder. Banken accepterer forbuddet.

»Vi anerkender, at den alvorlige sag om mulig hvidvask i Estland har været en belastning for det estiske samfund, og at det estiske tilsyn på den baggrund finder det bedst, at vi indstiller bankaktiviteterne i landet. Vi er kede af at skulle forlade Estland på den baggrund, men forstår den alvor, som tilsynet ser på sagen med og lukker som ønsket ned for de tilbageværende aktiviteter. Vi vil fortsat samarbejde med de estiske og andre relevante myndigheder,« siger midlertidig Danske Bank-topchef Jesper Nielsen i meddelelsen.

Berlingske kunne i august sidste år berette om, at Danske Bank var i færd med at neddrosle aktiviteterne i Estland. Her fik omkring 4.000 estiske virksomhedskunder hos Danske Bank at vide, at deres konti vil blive lukket. Man ville fokusere på de skandinaviske kunder, der havde forretning i landet. Et træk, der dog ifølge flere estiske bankfolk betød, at Danske Bank reelt set ikke vil være en nævneværdig aktør på det estiske bankmarked. Banken får altså imidlertid ikke selv lov til at fastsætte en exitdato.

»Esterne strammer skruen over for Danske Bank. Det er en proces, som banken allerede er i gang med, så det bør ikke give problemer at nå inden for otte måneder. Men signalet er selvfølgelig ikke godt for banken, at den får at vide, at den ikke længere må være i landet,« siger Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen.

En afdeling forbliver åben

Det eneste tilbageværende fodaftryk i Baltikum er et servicecenter i Litauen, der har ansvaret for »en række administrative funktioner for banken«.

»Vi har de senere år haft en strategi om at fokusere på de nordiske kernemarkeder og har i den forbindelse også neddroslet aktiviteterne i Baltikum. Beslutningen om helt at afvikle vores aktiviteter i Baltikum og Rusland er i overensstemmelse med denne strategi. I tæt samarbejde med de relevante myndigheder vil vi vil sørge for, at nedlukningen kommer til at ske på en måde, hvor vi tilgodeser kundernes og medarbejdernes behov bedst muligt,« siger Jesper Nielsen i meddelelsen.

Beslutningen om at lukke bankaktiviteterne har ingen indflydelse på forventningerne til 2019, oplyses det. Rusland og Baltikum bidrog samlet set med indtægter for 657 mio. kr. for Danske Bank i 2018.