Efter stor tolkeballade: DF kræver, at justitsministeren annullerer kontrakt med tolkefirma

Tolkevirksomheden EasyTranslate gav usande oplysninger i deres udbudsmateriale til Rigspolitiet. Det får nu Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til at reagere.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal ifølge Dansk Folkeparti gå i aktion og droppe EasyTranslates kontrakt med Rigspolitiet om tolkning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) bør annullere den omstridte tolkevirksomhed EasyTranslates kontrakt med Rigspolitiet, mener retsordfører Peter Skaarup (DF).

Det skriver Radio24syv.

»Jeg mener efterhånden, at sagen er klar. Der er tale om bristede forudsætninger, og derfor bør justitsministeren annullere den kontrakt, der er, og starte et nyt udbud,« siger Peter Skaarup til Radio24syv.

Virksomheden vandt i efteråret udbuddet, og fra 1. april har virksomheden stået for al tolkning under Udlændinge- og Integrationsministeriet samt Justitsministeriet. Kontrakten lyder på 520 millioner.

Peter Skaarups udmelding kommer, efter en række problematiske historier om virksomheden er kommet frem. Avisen.dk har afsløret, at det ikke passede, at EasyTranslate samarbejdede med Erhvervsakademi Aarhus om en ny tolkeuddannelse. Og Radio24syv har afdækket, at EasyTranslates tolke-app ikke er prisbelønnet, hvilket også fremgik af udbudsmaterialet.

Senest er det kommet frem, at en tidligere medarbejder, Karen Moesgaard, mener, at hendes navn er blevet misbrugt. Ifølge Radio24syv fremstår Karen Moesgaard som kvalitetsmanager i EasyTranslates udbudsmateriale, på trods af at hun aldrig har sagt ja til den stilling i virksomheden.

Berlingske har tidligere fortalt om de omfattende problemer med virksomheden. Der har blandt andet været meldinger om retsmøder, som er blevet aflyst. En georgisk butikstyv, der blev sat på fri fod. Ligesom et retsmøde i den omfattende Loyal To Familia-sag er blevet udskudt. Alt sammen fordi det ikke var muligt at skaffe tolke. Også forsvarsadvokater og kørelærere har kritiseret tolkning for at være ringe. Senest har en tiltalt mand fra Georgien fået tilladelse til at gå helt til tops i retssystemet – og tage en sag om dårlig tolkning til Højesteret.

En privat konsulent med speciale i offentlige udbud vurderer over for Radio24syv, at udbudsansøgningen er dybt bekymrende og utroværdig.

»Tilbuddet er jo antaget på falsk grundlag, hvilket vel bør få Rigspolitiet til at overveje det fremtidige samarbejde med virksomheden – og dette uanset en kontraktværdi på omkring de 500 millioner kroner,« siger Steen Jensen til Radio24syv.

Samrådet er fastsat til 12. september. Justitsminister Nick Hækkerup (S) har over for Radio24syv ikke ønsket at kommentere sagen.