Dårlig tolkning i straffesag skal for Højesteret

Firmaet EasyTranslate kunne ikke sørge for ordentlig tolkning i straffesag med georgisk mand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Problemet med dårlig tolkning i straffesager skal nu behandles af Højesteret. En tiltalt mand fra Georgien har fået tilladelse til at gå helt til tops i retssystemet.

Det er Procesbevillingsnævnet, som torsdag meddeler, at man har givet den georgiske mands forsvarer ret til at indbringe sagen for landets øverste domstol.

Højesteret skal afgøre, om manden burde have været løsladt fra varetægtsfængsling, fordi hans menneskerettigheder var blevet krænket som følge af problemet med ringe tolkning.

Den georgiske mand blev sammen med to andre anholdt af politiet for flere indbrud. De blev derefter varetægtsfængslet. Men det viste sig, at firmaet EasyTranslate, som Rigspolitiet har givet opgaven med at sørge for tolkning, ved flere retsmøder ikke kunne skaffe kvalificeret tolkning.

Enhver sigtet eller tiltalt i en straffesag skal kunne kommunikere med sine forsvarer. Det garanteres af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Men tolkningen var så ringe, at en dommer i Københavns Byret besluttede at tage konsekvensen - den fængslede skulle løslades.

Denne afgørelse blev imidlertid lavet om af Østre Landsret. Det sidste ord er imidlertid ikke sagt, idet advokat Else Præstegaard nu har fået adgang til Højesteret.

»Hvis domstolene har en mistanke om, at tolkningen ikke er tilstrækkelig, har man pligt til at handle,« har hun tidligere sagt til Ritzau.

I et retsmøde blev »anklageskrift« oversat til »papir« og »det der«, og »begrundet mistanke« blev til »misforståelse«, har en translatør oplyst i et debatindlæg i Weekendavisen.

Selve straffesagen blev gennemført 1. juli. Det skete med dobbelt-tolkning. Fra dansk til russisk og fra russisk til georgisk. EasyTranslate måtte hente den ene tolk i Norge.

Ordningen forsinkede retssagen, så der først kunne afsiges dom klokken 20, og en dommer var kritisk. Ordningen var utilfredsstillende, men hun tillod »helt undtagelsesvist«, at sagen kunne fortsætte, fremgår det af retsbogen, som Ritzau har fået indsigt i.

EasyTranslate overtog opgaven 1. april efter at have vundet et udbud til mere end en kvart million kroner. Et stort antal tidligere tolke har nægtet at samarbejde med firmaet, fordi aflønningen er blevet væsentlig lavere.

I april kom det frem, at Københavns Politi havde besluttet at løslade en anholdt georgier i en sag om butikstyveri. Årsagen var, at man ikke kunne få en tolk.

Kritikken har været voldsom af EasyTranslate, men Rigspolitiet mener, at det generelt går godt. Kun 123 klager er modtaget efter 10.000 udførte tolkeopgaver, oplyste Rigspolitiet forleden.

/ritzau/