DONG er færdig med kæmpe konvertering fra kul til biomasse - men må se langt efter eksporteventyr

DONG Energy tager med Avedøreværket sit største skridt med den milliard- dyre biomassekonvertering af sine kraftværker. Samtidig må energiselskabet erkende, at kompetencerne formentlig ikke kan bruges til et eksporteventyr. Så nu satses der i stedet på avanceret affaldssortering.

Avedørekraftvarmeværket har droppet kullet og fyrer efter en såkaldt biokonvertering nu op med de mere miljøvenlige træpiller. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

På et satellitbillede fra Google Maps, der dækker hele Storkøbenhavn fra Taastrup til lufthavnen i Kastrup, fra Klampenborg til Hundige, kan man se en lille sort plet i den sydlige del af Hvidovre Kommune.

Det er ikke, fordi Google mangler en flig i sin billeddatabase – nej, den sorte plet er det enorme bjerg af kul, som bruges til at holde Danmarks største kraftvarmeværk i Avedøre kørende. Men pletten vil stort set være væk, næste gang Google opdaterer sit kort, for DONG Energy er netop blevet færdig med at omdanne den sidste halvdel af kraftværket til biomasse, så kul erstattes af de mere miljøvenlige – og subsidierede – træpiller.

»Biokonverteringer er et potent instrument i den grønne omstilling, hvor vi både kan levere grøn strøm og grøn fjernvarme. Det er rationalet for at gøre det; du får virkelig smæk for skillingen, og der kommer meget ud af hver krone, som vi investerer,« siger Thomas Dalsgaard, der er koncerndirektør i DONG med ansvar for Bioenergy og Thermal Power.

Sammenlagt har DONG brugt omkring fire miliarder kr. på at konvertere kraftværker til biomasse og er i den proces blevet førende i verden. De kompetencer må dog formentlig blive i Danmark, for efter at have vurderet eksportpotentialet i teknologien må DONG erkende, at udlandets interesse er beskeden. I stedet satser Thomas Dalsgaards gren af DONG på en helt anden teknologi.

Kernemarkeder lukker til

I forbindelse med børsnoteringen af DONG skrev koncernen i sit prospekt, at man ville bruge sine kompetencer inden for bioenergi – der dækker over en række områder ud over biomassen – til at »udnytte potentielle vækstmuligheder på det europæiske og globale marked for bioenergi«.

Konkurrerende selskaber har udnyttet de første af disse muligheder, hvor britiske Drax for eksempel har fået støtte af den britiske regering til at biomassekonvertere et kraftværk i Storbritannien. Men muligheden for at omdanne kulkraftværker uden for Danmarks grænser er formentlig forpasset.

»Vi har kigget mod England som en del af vores forretningsudviklingsaktiviteter, og vinduet der ser ud til at lukke nu. Der er ikke den store vilje. Når du hører, hvad både den tidligere og nuværende regering siger, så vil de hellere satse på havvind, gas og atomkraft. Biomasse ser ikke ud til i fremtiden at blive centralt i England, så vi har konkluderet, at der ikke kommer til at ske så meget mere der,« siger Thomas Dalsgaard, der heller ikke skænker det tyske marked mange chancer på den korte bane, og derfor er potentialet for et biomasseeksporteventyr beskedent.

»Jeg vil ikke sige, at vi havde håbet på det. Det ville være nærliggende, for vi er nogle af dem i verden, der har mest erfaring med det og bruger mest biomasse, så derfor undersøgte vi Tyskland, for det var et oplagt sted. Vi havde ikke de store forhåbninger, og det kan stadig nå at komme, når Tyskland efter 2020 begynder at mærke effekterne af at lukke kernekraften,« siger Thomas Dalsgaard.

Affaldssortering kan blive stort

Forhåbninger har Thomas Dalsgaard dog til DONGs såkaldte REnescience-teknologi, som er en slags enzymbaseret metode til affaldssortering. I øjeblikket er DONG ved at bygge sit første REnescience-anlæg ved Northwich mellem Liverpool og Manchester i Storbritannien, og Thomas Dalsgaard tror – på en lidt forsigtig måde – at teknologien kan blive stor.

»Det gør jeg. Men igen: Jeg er en forsigtig mand, og vi vil tage ét skridt ad gangen,« siger Thomas Dalsgaard, der ud over projektet i England er ved at modne to projekter i Holland og i Malaysia.

»Vi har en teknologi, som er interessant for affaldssektoren, der er i stor vækst, men igen, så skal man virkelig passe på med ikke at slå et for stort brød op. Vi skal bevise vores værd og vores konkurrencedygtighed, og så må vi se, hvor det tager os hen. Men selvfølglig, når du kigger på den globale affaldssektor, så kan vi da se et potentiale for REnescience.«