Datatilsyn udspørger Apple om hemmelige optagelser

Ingen har kontrolleret, at iPhone-gigantens Siri er holdt op med at lytte med, når talegenkendelsen burde være slået fra, eller at ingen længere lytter med på optagelserne, klager manden, der afslørede, at det skete. Nu tager det irske datatilsyn fat i Apple.

Når man bruger digitale assistenter som Apples Siri, bliver det, man siger, optaget og sendt til centrale servere for at blive fortolket og udført. Men teknologigiganterne har haft folk ansat til at aflytte og udskrive, hvad der er blevet sagt, også på danske telefoner og til danske højttalere med indbygget talegenkendelsessoftware. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Det irske datatilsyn har nu taget fat i Apple for at undersøge, om der er skredet ind over for et program, som lytter til også danske iPhone- og iPad-brugeres optagelser.

Datatilsynet reagerer, efter at den anonyme person, som for et år siden gjorde verden opmærksom på, at Apple-ansatte lyttede til, hvad iPhone-, iPad- og Watch-brugere sagde til deres digitale Siri-assistent, nu offentligt har klaget over, at der ikke er foretaget undersøgelser i sagen.

»Massiv overtrædelse af privatlivets fred for millioner af mennesker«

Thomas Le Bonniec skrev 20. maj til datatilsynet, som har ansvaret for at overvåge Apple og andre af teknologigiganterne, fordi deres europæiske hovedsæde ligger i Irland. Han klagede over, at Apple »ikke har været genstand for nogen slags undersøgelse«, selv om Apple stod bag »en massiv overtrædelse af privatlivets fred for millioner af mennesker«.

Thomas Le Bonniec var ansat i den irske afdeling af firmaet Globe Technical Services, som havde kontrakt med Apple om at gennemlytte de optagelser, som er resultatet af at bruge Apples talegenkendelsessoftware Siri. Ved brug af alle de såkaldte digitale assistenter optages de spørgsmål, som man stiller. Optagelserne sendes så over netforbindelsen til centrale servere, hvor software tolker, hvad der bliver spurgt om, og herefter forsøger at handle.

Apple havde ansat folk til at lytte udvalgte optagelser igennem for at kunne forbedre kvaliteten af talegenkendelsen og dermed sikre bedre svar eller mere præcist udførte handlinger.

I hundredvis af optagelser blev sendt til gennemlytning, også mange, som var optaget, uden at Siri var blevet aktiveret. Samtalerne blev altså optaget uden folks viden. På mange optagelser kan man også høre familie og børn.

TV-station fandt frem til den »anonyme« bruger

Ifølge Thomas Le Bonniec havde også ansatte, som arbejdede med andre projekter, adgang til optagelserne. Disse andre projekter arbejdede med at koble ord i optagelserne sammen med brugerdata som kontaktpersoner, lokationer og musik.

»Med andre ord havde ansatte ved projektet adgang til personlige brugeroplysninger og brugte dem for at kunne koble dem sammen med Siri-kommandoer. Dette betyder, at folks spillelister, kontaktdetaljer, noter, kalendre, billeder, kort m.m. blev indsamlet i enorme datasæt, som er klar til at blive udnyttet af Apple til andre projekter,« skriver han i sin klage.

I sommeren 2019 blev det afsløret, at Facebook, Google, Apple, Amazon og andre indsamlede optagelser fra folk, der brugte bl.a. deres telefoner eller trådløse højttalere med indbygget talegenkendelse, og lod eksterne folk gennemgå dem – ifølge selskaberne for at forbedre forståelsen af det sagte.

Selv om optagelserne blev fremstillet som værende anonymiseret, lykkedes det alligevel den belgiske radio-/TV-station VRT på baggrund af gennemlytningen af optagelser fra Google Assistent i et eksternt firma at finde frem til de mennesker, der var blevet optaget, ud fra, hvad der blev nævnt.

Flere landes datatilsyn skred til øjeblikkelig handling, og giganterne fik besked på straks at stoppe trafikken.

Nu bliver det kontrolleret

Da sagen blev kendt, fyrede Apple 300 ansatte med en uges varsel og lovede at gå alt igennem. Apple lovede her at ophøre med at indsamle lydoptagelser af, hvad folk siger til Siri, og samtidig begrænse den menneskelige gennemlytning af optagelser, så det kun er ansatte hos Apple selv, der i begrænset omfang får adgang til optagelserne for at kunne forbedre genkendelsen. I oktober 2020 opdaterede Apple sin iOS-software, så man kunne fravælge, at optagelser blev delt for at forbedre Siri, ligesom man fik mulighed for at slette al historik.

Men ifølge klageren har ingen kontrolleret, om Apple faktisk stoppede indsamlingen.

Det irske datatilsyn skrev straks torsdag – dagen efter at have modtaget klagen – til Apple for at få svar på en række spørgsmål. Graham Doyle, som er vicedirektør i det irske datatilsyn, skriver til nyhedsbureauet Reuters, at Apple allerede sidste sommer »foretog visse ændringer«. Nu har datatilsynet udbedt sig nærmere oplysninger og understreger samtidig, at det arbejder på retningslinjer for al brug af talegenkendelse, uanset hvem der står bag.

Sagen har været ekstra penibel for Apple, som har slået sig op på at passe særligt godt på brugernes data og beskytte dem mod misbrug.