Datatilsyn: Microsoft indsamler brugerdata gennem Windows

Microsofts forbedringer sidste år er ikke nok, siger det hollandske datatilsyn, der nu beder sine irske kollegaer om at undersøge softwaregiganten på ny.

Windows sender oplysninger om brugerne til Microsoft, og det kan stadig være en overtrædelse af de europæiske databeskyttelsesregler, siger det hollandske datatilsyn. Arkivfoto: Drew Angerer, Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft fjernindsamler stadig oplysninger om brugerne gennem sin Windows-software og overtræder dermed muligvis de opstrammede databeskyttelsesregler i Europa.

Det fastslår det hollandske datatilsyn, Autoriteit Persoonsgegevens, som nu har overdraget sagen til sin irske kollega, fordi Microsoft har europæisk hovedkontor i Irland.

Godt men ikke godt nok

Datatilsynets konklusion kommer oven på en undersøgelse i 2017 af de ændringer i databeskyttelsen, som Microsoft da indførte for alle Windows-brugere efter krav fra hollænderne.

»Microsoft har overholdt aftalerne. Men kontrollen viste også, at Microsoft fjernindsamler andre data fra brugerne. Som resultat af det overtræder Microsoft potentielt databeskyttelsesreglerne,« konstaterer datatilsynet tirsdag.

Derfor har hollænderne nu bedt om, at det irske datatilsyn indleder en ny undersøgelse.

Da Windows 10-styresystemet blev lanceret, var det nemlig som standard sat op til at sende rigtigt mange data om brugen på den enkelte computer til Microsoft – de såkaldte telemetridata. Ud over oplysninger om, hvordan standardsoftwaren fungerer og måske bryder ned, kunne disse data også rumme brugerindhold som sætninger fra dokumenter og emnefeltet fra e-mails.

Klar til at bistå

Dette ændrede Microsoft i april 2018, og det hollandske datatilsyn kvitterer med, at »ændringerne førte til en faktisk forbedring«. Dog bør Windows-brugere udvise stor opmærksomhed om indstillinger for databeskyttelse, når de installerer og bruger Windows, lyder det hollandske råd.

Microsoft er klar til at bistå ved opklaringen.

»Vi byder muligheden for at forbedre værktøjerne og de valgmuligheder, som vi tilbyder brugerne, endnu mere velkommen,« siger Microsoft i en udtalelse til nyhedsbureauet Reuters.