Danskerne må vente tre-fire år på 5G-supermobilnettet

Det kommende 5G-mobilnet med dataforbindelser i topfart vil først ramme den almindelige dansker om nogle år men får afgørende betydning for fremtiden, siger Samsung-topchef.

Besøgende lader sig fascinere under Consumer Electronics Show i Las Vegas. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY W. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: 5G. 5G. 5G. Det er der alle vegne, men for den menige dansker bliver det først om tre-fire år, at der er grund til at interessere sig ægte for det kommende supermobilnet.

»Realistisk tror jeg, at der vil gå tre-fire år, før danskerne vil opleve behovet for at interessere sig for 5G. Det afhænger af teleselskaberne, for 5G-mobilnet kræver mange flere master, som skal forbindes med fiberkabler i jorden til at transmittere signalerne rundt. Til gengæld kræver antennerne ikke ret megen plads og kan indbygges i busskure, lygtepæle m.m.,« forklarer Claus Holm, landechef i Danmark for den sydkoreanske elektronikgigant Samsung, der har en kæmpe aktie i de kommende 5G-net.

På verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES), i Las Vegas i USA i denne uge er 5G ikke uventet et meget synligt emne på de tusinder af stande.

»Det interessante ved 5G er, hvad teknologi gør mulig, f.eks. selvkørende biler og smarte byer og mange ting, som vi slet ikke kender endnu. Der er brug for, at 5G-nettet dækker 100 procent, men det er bekosteligt at bygge 5G. På lang sigt er 5G dog nødt til at blive landsdækkende,« siger Claus Holm.

De danske teleselskaber har meldt ud, at det skal man ikke forvente. De vil koncentrere sig om at dække de større byer. Men først skal en længe ventet auktion over nødvendige mobilfrekvenser afklares. Den skulle have været holdt i efteråret men blev af ukendte grund udsat til februar. Her vil prisen på at købe rettighederne til at bruge radiobølgerne fra staten afgøre, hvor bredt og hurtigt 5G-nettet bliver en realitet i Danmark. En høj auktionspris vil nemlig tage penge fra udbygningsbudgettet hos teleselskaberne.

De første net åbner i 2020

5G handler om høj datahastighed, massiv kapacitet i mobilnettet og næsten øjeblikkelige svartider, så det f.eks. bliver muligt at fjernoperere, hvor lægen sidder et helt andet sted og kan fjernstyre kirurgkniven over den mobile internetforbindelse.

De første 5G-routere og de første 5G-smartphones var egentlig ventet fremvist på CES-messen men vil dukke op i løbet af i år. Samsungs første 5G-telefon kommer inden sommerferien.

De første – og ikke ret geografisk omfattende – 5G-mobilnet vil kunne tages i brug næste år, og datahastighederne i luften vil kunne blive lige så høje som gennem et lysoptisk fiberkabel i jorden.

»5G vil være en realitet i 2020, hvor over 20 teleselskaber i Nordamerika, Europa, Kina, Australien, Japan og Sydkorea er klar. 5G vil ændre brugeroplevelsen helt. Vi vil få streamingmuligheder over mobilnettet i 8K-billedkvalitet, og en film i 4K-opløsning (ultra-HD, red.) vil kunne downloades på få øjeblikke. Højydelsesapps vil kunne fungere i skyen og gøre samarbejde muligt,« siger Jim Tran, direktør i den store chipproducent Qualcomm, med henvisning til den større kapacitet og den langt mindre forsinkelse i datahastigheden over 5G-mobilnettet.

Mobilforbindelse kan erstatte internetforbindelsen med ledning

Claus Holm fra Samsung mener godt, at »5G kan erstatte en kablet internetforbindelse«, fordi datahastigheden på 5G ventes at blive næsten lige så høj. Det vil gøre det langt lettere at sikre solide internetforbindelser i beboelser, der ligger langt væk, og som derfor ville være utroligt dyre at forsyne med nedgravede internetkabler.

5G-nettet skal ikke erstatte det nuværende 4G-mobilnet men leve i skøn samdrægtighed med det.

»Hvis der ikke er 5G-forbindelse, skifter udstyret automatisk til 4G-nettet. Derfor er det nogle gange billigere at udbygge 4G, samtidig med at man opbygger sit 5G-net,« mener Claus Holm.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Danske Mediedistributører.