Danske Bank-topchefens afskedsjoke: Nu vil jeg lære dansk

Chris Vogelzang ville arbejde hårdt på at blive en del af det danske samfund, sagde han ved sin tiltrædelse i Danske Bank. I dag måtte han i al hast forlade topchefposten. Han føler sig tryg trods mistanke i hollandsk hvidvasksag.

Chris Vogelzang, tidligere administrerende direktør i Danske Bank, og nuværende bestyrelsesformand Karsten Dybvad i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det var på Folkemødet på Bornholm i 2019, at den nytiltrådte topchef for Danske Bank, hollandske Chris Vogelzang gav et løfte, der har forfulgt ham lige siden.

»Jeg vil lære dansk. Hurtigt. Jeg flytter til Danmark med min kone, og vi vil arbejde hårdt på at blive en del af det danske samfund, og det indebærer også at kunne sproget,« sagde Chris Vogelzang til DR og opfordrede samtidig journalisten til at teste hans sprogkundskaber næste gang, de mødtes.

Knap to år senere er Chris Vogelzang fortid i Danske Bank.

Mandag morgen blev han udpeget som en af flere mistænkte i forbindelse med en sag om overtrædelse af hvidvaskreglerne i den hollandske storbank ABN AMRO. Her var Chris Vogelzang ansat i en lang årrække, inden han kom til Danske Bank.

Den hollandske bank har fået og accepteret en bøde på 3,5 milliarder kroner.

I et interview på engelsk understreger den nu forhenværende topchef i Danske Bank, at der er tale om en mistanke i forbindelse med sigtelsen.

»Jeg og nogle andre har muligvis brudt nogle overtrædelser af hollandsk lovgivning vedrørende forebyggelse af hvidvask i ABN AMRO, men jeg kan ikke gøre andet end at vente og se. Jeg har kun talt med den hollandske anklagemyndighed en gang for flere måneder siden,« siger Chris Vogelzang.

Du sagde i forbindelse med din ansættelse i Danske Bank, at du var en »very clean guy.« Holder du fast i det?

»Jeg er meget overrasket over de hollandske myndigheders beslutning. Jeg er tryg ved, at jeg varetog mit ledelsesmæssige ansvar med integritet og dedikation,« siger Chris Vogelzang.

Kan du sige meget klart, at du ikke har gjort noget forkert?

»Det er unfair at spørge mig om, for jeg ved ikke præcis, hvad de er ude efter, men jeg føler mig meget tryg.«

Han erklærer sig stolt over sin tid i Danske Bank, hvor han har stået i spidsen for bankens 2023-plan om at blive en mere enkel, effektiv og konkurrencedygtig bank. Denne plan har blandt andet indebåret store fyringsrunder.

»Vi er i gang med en meget stor omstilling af banken, og alle begynder at kunne se, at vi har nået et vendepunkt,« siger Chris Vogelzang.

Om sine fremtidsplaner udtaler hollænderen:

»Jeg bliver i Danmark et stykke tid, fordi jeg kan lide at være her,« siger Chris Vogelzang.

»Måske lære sproget,« siger han og griner, før han tilføjer:

»That was a joke.«