Danske Bank sænker grænse for negative renter markant

Landets største bank, Danske Bank, følger trop og sænker grænsen for negative renter for private kunder. Også erhvervskunder bliver ramt.

Foto: JACOB GRONHOLT-PEDERSEN/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er dårligt nyt for en lang række kunder i Danske Bank med penge på kontoen.

Danmarks største bank sænker grænsen for betaling af negativ rente for privatkunder fra 250.000 kroner til 100.000 kroner fra 1. juli 2021. Det betyder, at Danske Banks privatkunder skal betale en rente på 0,6 procent, hvis de har indlån for over 100.000 kroner.

»Vi har igennem lang tid oplevet et meget usædvanligt renteniveau, og der er ikke udsigt til, at det ændrer sig. Vi har samtidig set et markant stigende indlånsoverskud, som i det nuværende rentemiljø er en stor udgift for banken. Som virksomhed er det selvsagt ikke holdbart i længden, og derfor sænker vi grænsen for, hvornår man skal betale negative renter af sit indestående,« siger Mark Wraa-Hansen, direktør for Danske Banks privatkunder i Danmark, i en pressemeddelelse.

Kontotyper som eksempelvis børneopsparing, særlige konti ved køb og salg af bolig samt konti med kreditorbeskyttede midler vil fortsat være undtaget fra betaling af negativ rente, oplyser Danske Bank.

Erhvervskunder også ramt

Det er ikke kun bankens privatkunder, der bliver ramt af negative renter. For bankens erhvervskunder indføres der er rentespænd i stedet for den nuværende standardrente på -0,6 procent om året. De mindre erhvervskunder i Erhverv Direkte vil betale en standardrente på -0,75 procent om året, mens de øvrige erhvervskunder vil betale en rente i spændet mellem -0,75 procent og -1,00 procent om året.

»Ændringen for erhvervskunder er en konsekvens af den langvarige periode med lave renter, som vi forventer fortsætter, og de store beløb som vores erhvervskunder har i indestående. Vi er nødt til at sikre, at også indlånsforretningen er rentabel fremover for at drive en økonomisk bæredygtig forretning. De mindre erhvervskunder vil betale den laveste standardrente i spændet bl.a. som følge af usikkerheden ved coronasituationen. Vi står naturligvis klar til at hjælpe og rådgive kunderne i for- hold til eventuelle alternativer til placering af deres indlånsmidler,« siger Niels Bang-Hansen, direktør for Danske Banks erhvervskunder i Danmark, i meddelelsen.

Gevinst på 500 millioner

Rentetrækket fra Danske Bank sker mindre end en uge efter, efter at Nordea sænkede grænsen for betaling af negativ rente på indlån fra 250.000 kroner til 100.000 kroner for bankens privatkunder. Storbankerne Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord har ligeledes indført samme grænse.

Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, vurderer, at de indtjeningsmæssige effekter for Danske Bank samlet løber op i en årlig gevinst på 500 millioner kroner. Heraf vil indtægterne i det private segment styrkes med cirka 170 millioner kroner, mens indtægterne løftes med cirka 330 millioner kroner i erhvervssegmentet, viser hans beregninger.

»I branchen har flere aktører valgt at sænke grænsen til 100.000 kroner, og det tyder altså på en vis stabilisering omkring dette niveau – for nu. Danske Banks beslutning om at sænke grænsen kommer derfor ikke som den store overraskelse, men vi havde dog forventet, at Danske Bank ville vente lidt længere tid med at trykke på knappen,« skriver Mikkel Emil Jensen i en kommentar.

Tidligere topchef gav garanti til danskerne

Forbrugerrådet Tænks cheføkonom, Morten Bruun Pedersen, udtrykte i sidste uge bekymring for, at udsigten til minusrenter øger risikoen for dårlig kunderådgivning.

»Der kan være en vis frygt for, at flere kunder tager risici, som de ellers ikke ville have taget, for at undgå negative renter. Bankerne anbefaler ofte deres egne investeringsprodukter til kunderne, men her er det vigtigt at være opmærksom på omkostningerne,« sagde han til Berlingske.

Danske Banks nu forhenværende topchef Chris Vogelzang, der stoppede i sidste uge på grund af en mistanke i en sag om hvidvask i den hollandske storbank ABN AMRO, gav i 2020 en garanti om, at almindelige Danske Bank-kunder ikke ville komme til betale for at have penge i banken.

»Vi kommer ikke til at indføre negative renter for almindelige kunder,« sagde han.

Den garanti synes ligesom Chris Vogelzang at være forduftet.