Danske Bank i milliardnedjustering: Bekæmpelse af hvidvask og indtjeningspres koster dyrt

Højere omkostninger til bekæmpelse af hvidvask er en af årsagerne til, at Danske Bank nu må nedjustere sine forventninger til, hvor mange penge selskabet kan tjene.

Danske Bank nedjusterer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen

Mandag aften kan landets største bank præsentere aktionærerne for en bet i milliardklassen, fordi selskabets evne til at tjene penge er dårligere end hidtil antaget.

Det er blandt andet bekæmpelse af hvidvask, der koster ekstra dyrt for selskabet, der samtidig har svært ved at tjene lige så godt på selve bankdriften som hidtil.

Den cocktail betyder, at ledelsen i Danske Bank, der nu anføres af Chris Vogelzang, nedjusterer forventningen til, hvor mange penge selskabet kommer til at tjene i hele 2019 med omtrent én milliard kroner.

Forventningerne for 2019 nedjusteres til et resultat efter skat på 13-15 mia. kr., hvor Danske Bank tidligere forventede et resultat for året på mellem 14 og 16 mia. kr. Samtidig har banken skruet på sine forventninger til omkostningerne, så de lander på 25,5-26 mia. kr. mod tidligere »på omtrent samme niveau som i 2018«. Sidste år lå selskabets omkostninger på 25 milliarder kroner.

Finansdirektør Christian Baltzer udtaler i en selskabsmeddelelse, at nedjusteringen er baseret på ændringer i bankens forventninger til andet halvår i år.

»Vi forventer nu, at det generelt svage momentum i indtægterne vil fortsætte. Denne udvikling skyldes primært pres på marginalerne og vilkår på de finansielle markeder, som de svage handelsindtægter i andet kvartal viser. Dertil kommer øgede omkostninger til compliance og hvidvaskbekæmpelse,« siger han i meddelelsen.

På baggrund af den »svage finansielle udvikling« vil banken senere på året vende tilbage med en nyt om initiativer, der forbedre de »finansielle resultater på længere sigt«.

Nedjusteringen er en ny streg i regningen for banken, der det seneste år været gennem en mildest talt tumultarisk tid. Hele sagen om hvidvask, der kostede topledelsen af banken jobbet, har kastet en lang skygge over banken i form af kritik fra både politikere og aktionærer. Dertil har banken for nylig været ramt af en ny sag, der mundede ud i en fyring af den tidligere midlertidige direktør Jesper Nielsen. Sagen handlede om fejlagtig rådgivning omkring et finansielt produkt, der har kostet et stort antal kunder dyrt.

I forbindelse med nedjusteringen oplyser Danske Bank samtidig de foreløbige regnskabstal for andet kvartal. Her forventer banken at lande på et resultat efter skat på cirka 4,0 mia. kr.

Indtægter i alt forventes at blive på cirka 11,5 mia. kr., hvor handelsindtægter udgør 0,8 mia. kr., og omkostningerne på omkring 6,7 mia. kr.

De endelige tal for hele Danske Bank første halvår vil fremgå af Danske Banks rapport, der bliver lagt frem torsdag den 18. juli 2019. Selskabet oplyser, at det indtil da ikke har yderligere kommentarer til regnskabet.