Dansk topchef slår igen med opkøb for 33 milliarder

Det irske medicinalselskab Shire med danske Flemming Ørnskov i spidsen skulle have været købt af amerikanske Abbvie. Nu køber Shire i stedet selv op for 33 milliarder kroner.

Foto: Katrine Emilie Andersen. Medicinalselskabet Shires danske topchef Flemming Ørnskov har været på opkøb i USA og brugt 33 milliarder kroner på et amerikansk selskab. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke engang et halv år siden at handlen til 300 milliarder gik i vasken, så irske Shire - Storbritanniens tredjestørste medicinalvirksomhed - alligevel ikke blev solgt til amerikanske Abbvie. Nu er Shire og selskabets danske topchef Flemming Ørnskov selv på indkøb.

Shire har købt det amerikanske medicinalselskab NPS Pharmaceuticals for 5,2 milliarder dollar - det svarer til næsten 33 milliarder kroner. Det skriver Financial Times.

NPS, som har røde tal på bundlinien, specialiserer sig i sjældne sygdomme. Et enkelt præparat til behandling af fordøjelsessygdommen korttarmssyndrom er godkendt på det amerikanske, svenske og tyske marked.

Derudover afventer NPS godkendelsen af et præparat til behandling af hormonsygdomme hos de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA), Afgørelsen kommer mulighvis allerede i denne måned og vurderes at kunne presse markedsværdien af NPS op.

»Ud fra det vi har set og korrespondancen med FDA, er vi sikre på, at det her er en risiko, som er værd at tage. Det, der var allervigtigst for os, var at komme ind så tidligt, som muligt,« siger Flemming Ørnskov til Financial Times.

Han fastslår, at købet er et led i Shires strategi om at blive ledende inden for bioteknologi og at man er åben over for andre handler.

Da handlen med Abbvie fladt på gulvet i oktober, modtog Shire en kompensationsbetaling på cirka 1.635 mio. dollar. Bestyrelsen endte med ikke at anbefale aktionærerne at stremme for købet af Shire efter en grundig gennemgang af kosekvenserne af ændrede skatteregler.

Flemming Ørnskov er fra Esbjerg og blev topchef i Shire i maj 2013.