Danmark er blandt verdens mest innovative

Innovationskulturen i Danmark er stærk, og har sikret danskerne en 9. plads på det globale innovationsbarometer lige efter lande som Singapore og Hong Kong.

Foto: Malte Kristiansen. Med Novo Nordisk i spidsen liggerr de danske medicinalvirksomheder stærkt internationalt - specielt på innovationssiden, hvor de er med til at trække Danmark frem i top ti globalt.
Læs mere
Fold sammen

En lind strøm af patenter, forskerparker og virksomheder, der udvikler sig hele tiden, er med til igen at sikre Danmark en placering i top ti over de mest innovative nationer i verden.

En niende plads blev det til i år, hvor Schweiz for tredje år i træk blev kåret til det mest innovative land, og Sverige for andet år i træk havnede på en anden plads.

I 2012 lå Danmark lidt bedre på en syvende plads, men det er positivt, at Danmark trods krisen endnu kan findes på listen, siger Sidsel Hauge, European Patent Attorney og partner i patentbureauet Awapatent i København.

Se billederne: Her er verdens mest innovative lande

»Danmarks evner inden for innovation samt strukturen, der understøtter innovationen - her menes for eksempel universiteter, forskerparker og så videre - er nogle af grundene til , at vi fortsat rangerer i top ti,« siger hun i en pressemeddelelse.

Innovationen måles ud fra en række parametre for blandt andet forskningsartikler, infrastruktur, HR, og videns- og teknologisk output, og Danmark har sikret sig en første plads i netop parameteret institutioner.

Desuden ligger Danmark, trods sin ringe størrelse i forhold til de andre lande i top ti, som tæller blandt andet USA, Storbritannien og Hong Kong, på en fjortende plads i antallet af internationaliserede patenter. Det er med til at understrege, at danskerne er et innovativt folk, siger Sidsel Hauge.

»I Danmark har vi en stærk innovationskultur. Vi mange innovative virksomheder, der har opnået international anerkendelse, og som derigennem inspirerer andre.«

Hun nævner blandet andet Coloplast, Lego og Velux, men også medicinalselskaberne og ingeniørvirksomhederne har stor betydning, da de konstant må udvikle og forny sig for at overleve.

For at Danmark skal kunne komme længere op på listen igen, er der nogle parametre landet skal tage fat på og forbedre. Det er blandt andet produktivitetsvækst og antallet af videnstunge arbejdspladser, men Sidsel Hauge fortæller, at Produktivitetskommissionen allerede har fokus på dette.

Det var sjette år i træk, at Global Innovation Index blev gennemført. Listen er støttet af FN-organisationen WIPO, World Intellectual Property Organization, og blev lanceret i 2007.