Rekordmange nye virksomheder i København

Næsten 6.000 nye virksomheder blev sidste år etableret i København. Det er det største antal nystartede virksomheder på et år siden 2000, viser tal fra Københavns Kommune.

Næsten 6.000 nye virksomheder blev etableret i København i 2012. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne stigende lyst til at starte egen virksomhed kan være et tegn på, at det begynder at gå lidt bedre i dansk økonomi, eftersom flere end før nu tror på fremtiden og tør åbne en ny butik, restaurant, værksted eller anden type af virksomhed. Det er samtidig noget, der lover godt for den fremtidige beskæftigelse i København. Alene de virksomheder, der blev etableret fra 2003 til 2010, har således skabt 31.000 nye job i København, og dem, som slog dørene op i 2011, har indtil videre skabt 3.500 nye job.

Siden 2008, hvor finanskrisen blussede op, er rigtigt mange virksomheder i København bukket under for tidernes ugunst. Men flere endnu er blevet etableret. Så samlet er der nu 46.000 virksomheder i København, hvilket er 10.000 flere end i 2000 og samme antal, som før krisen startede.

Iværksætterlysten størst i hovedstaden

Det er tilmed sådan, at lysten til at start egen virksomhed i København er markant større end i resten af landet. De senere år har etableringsraten i København været 40 procent højere end landsgennemsnittet. Det betyder, at hver gang der etableres en virksomhed i det øvrige Danmark, etableres der 1,4 i hovedstaden. En ny analyse fra Københavns Erhvervsservice fra 2012 viser desuden, at overlevelsesraten har været stigende siden 2006. I 2011 var 87 procent af de nystartede virksomheder i København stadig i live efter et år.

Rådgivning skal hjælpe nystartere

Overborgmester Frank Jensen (S) kalder det »fantastisk positivt«, at iværksætterånden ser ud til at stortrives i København. For gode ideer og dygtige iværksættere er helt afgørende for at skabe fremtidens arbejdspladser, fremhæver han.

»Derfor skal vi også hjælpe iværksætterne med at vokse ved at tilbyde dem rådgivning om forretningsplaner, love og regler, men også ved at skabe bedre rammevilkår for iværksættere og give dem nemmere adgang til at byde på kommunens mange indkøb,« lyder det fra borgmesteren. Teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) er tilsvarende begejstret og peger på, at iværksætterne bidrager med meget af den innovation og de nye produkter, som Danmark skal leve af de kommende år.

»Det er samtidig den innovation København skal bruge for at blive verdens bedste første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Derfor skal vi som kommune sikre gode rammer og vilkår, så der kan komme endnu flere iværksættere de kommende år,« siger hun. Det er de mindste virksomheder i København, der har stået for den største fremgang i beskæftigelsen de senere år. Mikrovirksomhederne, der tæller færre end ti ansatte, og som udgør 90 procent af alle virksomhederne i København, skabte ni procent flere job i perioden 2000 til 2010, hvor de store virksomheder med flere end 250 medarbejdere skar medarbejderstaben ned med seks procent.

Ekspertergruppe skaber bedre forhold

Københavns Kommune nedsatte tidligere i år en ekspertgruppe, der i maj udsendte over 80 anbefalinger til, hvordan man skaber bedre forhold for byens erhvervsdrivende. Kommunen satte også over 30 mio. kr. af til at fjerne en række gebyrer og til at skabe vækst i de kreative erhverv.

Københavns Erhvervsservice rådgiver også løbende en betydelig del af de nystartede virksomheder om alt fra forretningskoncept til økonomi. Sidste år var over 3.000 nye virksomheder i kontakt med Københavns Erhvervsservice inden for blandt andet IT-, design-, medie- og restaurationsbranchen. Københavns Erhvervsservice tilbyder gratis rådgivning til iværksættere og hjælper blandt andet med at udvikle bedre forretningskoncepter, så virksomhederne kan overleve på sigt.