COWI i nyt startup-sats: Iværksættere skal hjælpe store virksomheder med klimaløsninger

Konsulentvirksomheden COWI vil i et nyt acceleratorprogram satse på små iværksættervirksomheder fra hele Europa, der alle har bæredygtighed i deres kerne. Målet med programmet er at styrke udviklingen af tech-baserede løsninger til bæredygtigt byggeri og byudvikling, der kan hjælpe større virksomheder til at udvikle kommercielle klimaløsninger.

Acceleratorprogrammet Urbantech skal skabe tættere samarbejde mellem virksomheder som COWI og mindre iværksættervirksomheder, når det kommer til at udvikle bæredygtigheds- og klimaløsninger. På billedet ses Lars-Peter Søbye, adm. direktør for COWI, sammen med de håbefulde iværksættere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtidens vidtspændte udfordringer når det kommer til miljø, klimaforandringer og bæredygtighed kræver lige så vidtspændte løsninger fra erhvervslivets side. Men nutidens store virksomheder kan ikke altid udvikle de løsninger, der kan adressere de store miljømæssige problemer. Nogle gange skal der nye kræfter til.

Derfor satser konsulentvirksomheden COWI på en række mindre europæiske iværksættervirksomheder inden for bæredygtighed, byudvikling og miljøteknologi. Disse små iværksættere skal gennem et acceleratorprogram kaldet Urbantech – et program for verdens mest lovende og innovative nye teknologivirksomheder. Det er planen, at de små virksomheder skal vise vejen for virksomheder som COWI i klimaløsninger.

»Vi tror på, at der findes løsninger derude i de små startups, da de har en viden og en arbejdstilgang, som vi som store virksomheder ikke har adgang til. Hvis vi tager deres viden og løsninger og kobler dem sammen med større virksomheder, kan man skabe store innovationer,« siger Lars-Peter Søbye, adm. direktør i COWI.

Kan bane vejen for løsninger

Iværksætterne er udvalgt efter en tremåneders ansøgningsperiode og 400 ansøgninger fra danske og internationale startups. De ti udvalgte er de første deltagere i Urbantech. Programmet har til formål at styrke udviklingen af tech-baserede løsninger til bæredygtig byudvikling.

Gennem partnerskaber med en række danske virksomheder er det ambitionen, at programmet over de næste tre år skal bidrage til udviklingen af nye teknologiske løsninger til fremtidens byer. Målet er, at programmets fokus på digitale løsninger skal gøre byggeri mere effektivt, bygninger og energisystemer mere fleksible, offentlige byrum mere multifunktionelle eller byer mere CO2-besparende.

»De iværksættere, som nu er i programmet, har nogle specifikke ideer, som tiltaler os, og som potentielt kan bane vejen for klimaløsninger, og som kan skabe et bedre bymiljø,« siger Lars-Peter Søbye.

Virksomhederne i partnerskabet, EWII, Velux og COWI, skal i samspil med egne forretningsenheder arbejde med de udvalgte iværksættere for at videreudvikle deres teknologi og forretning. Resultatet vil blive, at iværksætterne får mulighed for at sætte deres eget præg på virksomhedernes bæredygtighedsmål gennem egne pilotprojekter. Lykkes det, vil vejen være banet for et tættere samarbejde mellem store virksomheder og iværksættere fremover.

»Vi håber, at vi kan kan give vores erfaringer til virksomheder og andre startups, og så håber vi også på at få lavet nogle projekter, der kan lægge grundstenen til yderligere kommercielle samarbejder,« siger Morten Bremild, medstifter af danske Anyware Solutions, som er en af iværksættervirksomhederne i programmet.

Når Urbantech starter til august, vil de ti iværksættere fra Europa efter planen skulle udveksle erfaringer. Ifølge Morten Bremild, medstifter af danske Anywhere Solutions, kan programmet være med til skabe større kommercielle partnerskaber med virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.

Kan styrke dansk position

Urbantechs ambition er at koble danske styrkepositioner inden for arkitektur, design og byudvikling med international ekspertise, teknologisk innovation og forretningsudvikling. Derfor er programmet skabt i et samarbejde mellem private virksomheder og de førende institutioner på de respektive områder, der alle bidrager til at give de udvalgte startups et intenst og skræddersyet forløb.

De ti startups skal skalere deres forretning og dermed være med til at fremme udviklingen af fremtidens bæredygtige byer, både globalt og inden for Danmarks grænser. Det skal understøtte den endnu større ambition med Urbantech; at forstærke Danmarks internationale position som frontløber i at skabe bæredygtige byer gennem et stærkt økosystem.

»Urbantech kan være med til at styrke den danske position, da de nuværende iværksættere er så nytænkende og innovative, at der er potentiale for at kunne udvikle nogle løsninger, som kan være med til at fremme det danske iværksættermiljø, og som kan eksporteres,« siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, som sammen med Realdania er med i partnerskabet.

Thomas Hofman-Bang påpeger desuden, at Danmark allerede står stærkt i verden med gode erfaringer inden for design, velfærd, datahåndtering og infrastruktur. Og med Urbantech vil der kun blive sat yderligere skub i den retning, siger Lars-Peter Søbye.

»Jeg er på nuværende tidspunkt allerede dybt imponeret over den viden og det engagement, som virksomhederne har vist gennem processen indtil videre. Derfor har jeg også en positiv forventning til, at der kan skabes ny viden og nye teknologier fra de små startups, som vil gavne vores kunder og samfundet generelt. Det er jeg overbevist om,« siger han.