Zara skal laves af bæredygtige materialer inden 2025

Ejeren af Zara har meldt ud, at alle kollektioner fra Zara, Massimo Dutti og Pull&Bear skal produceres af bæredygtige materialer inden 2025.

Folk passerer forbi en Zara-butik i det centrum af den spanske hovedstad, Madrid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susana Vera

Inditex, som står bag tøjmærkerne Zara, Massimo Dutti og Pull&Bear og er verdens tredje største indenfor beklædning efter Dior og Nike, har nu meldt ud, at alle selskabets kollektioner skal produceres med 100 pct. bæredygtige materialer inden 2025.

Forpligtelsen til en grønnere fremtid blev vedtaget tirsdag 16. juli på selskabets årlige aktionærmøde. Således bliver Zara, hvor 70 pct. af Inditex varer sælges, den første inden for high street fashion, der forpligter sig til en omstilling af den karakter.

Det er blot en blandt flere ambitioner, som selskabet har klappet af med aktionærerne. Inden 2025 skal 80 pct. af energiforbruget i Zaras hovedkvarter, fabrikker og butikker stamme fra vedvarende energikilder, virksomhedens affald skal heller ikke længere ende i en stor bunke på lossepladsen. Det skal derimod genavendes, siger virksomheden ifølge The Guardian.

»Vi skal fremme forandring. Ikke bare i virksomheden, men i hele branchen,« siger adm. direktør i Inditex, Pablo Isla.

Gruppen blev erklæret som branchens mest bæredygtige af Dow Jones' bæredygtighedsindex fra 2016 til 2018, og ejes af Spaniens ubestridt rigeste mand Amancio Ortega.

Zara har indsamlet 34.000 tons tøj

Inditex står allerede midt i en større omstilling af virksomhedens praksisser. Siden 2015 har den indsamlet over 34.000 ton brugt tøj på særlige steder, hvor kunder kan aflevere brugt tøj til genbrug i over 800 butikker.

I hjemlandet Spanien samt Beijing og Shanghai er de gået skridtet videre og har indført en service, hvor man kan bestille afhentning af brugt tøj på hjemmeadressen – hvilket er en service, som også er på vej til London, Paris og New York.

Tøjet bliver genbrugt via et samarbejde med Røde Kors, der distribuerer det brugte tøj til nødlidende, som mangler det. Selskabet samarbejder desuden med USAs førende universitet indenfor tech, Massachusetts Institute of Technology – bedre kendt som MIT – som forsker i, hvordan man bedst genanvender brugte tøjfibre.