Coronakrise giver Danske Bank milliardtab

Trods en god udvikling i den underliggende forretning må landets største bank notere et milliardtab i årets tre første måneder. Særligt nedskrivninger og handelsindtægter blev påvirket af covid-19-pandemien.

Danske Bank har torsdag morgen offentliggjort sit regnskab for årets første coronaramte kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen sætter sit tydelige aftryk på resultaterne i første kvartal hos landets største bank.

Danske Bank nedskriver for 4,25 mia. kr. grundet coronavirus og krise i oliesektor og får et minus på 1,3 mia. kr., viser storbankens netop offentliggjorte regnskab. Til sammenligning havde Danske Bank et overskud på 3,0 mia. kr. i samme kvartal året før.

»I de første to måneder af 2020 var der en god udvikling i den underliggende forretning, med god kundeaktivitet og udlånsvækst på de fleste markeder. Hen mod slutningen af kvartalet blev resultaterne væsentligt påvirket af coronavirus-pandemien. Dette skyldtes særligt, at vi foretog nedskrivninger på baggrund af antagelser om et dårligere makroøkonomisk scenarie, faldet i oliepriserne samt på udlån til visse brancher,« udtaler Chris Vogelzang, adm. direktør i Danske Bank, i forbindelse med regnskabet.

Færre handelsindtægter og større nedskrivninger

Bankens samlede indtægter udgjorde 9,6 mia. kr. og faldt 11 pct. i forhold til første kvartal 2019. Nettorenteindtægterne var fortsat på et godt niveau, mens nettogebyrindtægterne steg.

Til gengæld var nedskrivningerne på 4,3 mia. kr. i første kvartal 2020 mod 0,4 mia. kr. i samme kvartal året før markant større end ventet. Langt størstedelen af nedskrivningerne kan ifølge Danske Bank henføres direkte til udbruddet af covid-19-pandemien, den efterfølgende samfundsøkonomiske tilbagegang og kollapset i oliepriserne.

Den omfattende turbulens på de finansielle markeder medførte desuden ekstraordinært lave handelsindtægter. I årets første kvartal udgjorde handelsindtægterne blot 291 mio. kr. Det svarer til et fald på 82 pct. i forhold til første kvartal 2019.

»Danske Bank er imidlertid fortsat en af de mest velkapitaliserede banker i Europa, og vi er derfor godt rustet til fortsat at støtte vores kunder igennem krisen via en lang række initiativer, og dette er vores højeste prioritet,« udtaler Chris Vogelzang.

Sætter tal på forventninger

Danske Bank-topchefen præsenterede for seks måneder siden nye målsætninger. Banken skal blandt andet frem mod 2023 nå en egenkapitalforrentning på ni til ti pct. og en omkostningsprocent i den lave ende af 50erne.

I årets første kvartal lød egenkapitalforrentningen efter skat imidlertid på -3,8 pct., og det er »selvsagt ikke tilfredsstillende«, påpeger Nordnets investeringsøkonom Per Hansen.

»Kvartalsregnskabet viser, at banken er i en omstillingsfase, hvor coronavirus kommer på et uheldigt og meget ubelejligt tidspunkt. Aktiekursen afspejler allerede meget lave forventninger de kommende kvartaler, men dagens resultat øger ikke i sig selv investorernes kortsigtede holdning,« vurderer han.

Det er mindre end to uger siden, Danske Bank meddelte, at banken dropper sit udbytte for 2019 som følge af covid-19. Det var planen, at bankens aktionærer skulle modtage et udbytte på i alt 7,3 mia. kr.

Danske Bank suspenderede i marts sine forventninger til den finansielle udvikling i 2020. Nu sigter storbanken mod et overskud på mindst tre mia. kr. i år, men banken understreger, at forventningerne er forbundet med stor usikkerhed.

Storbanken kunne til sammenligning præsentere et overskud på 15 mia. kr. i 2019.