Nu vil Danske Bank droppe milliardudbytte til aktionærer

Danske Bank indstiller til sin generalforsamling, at der ikke betales milliardudbytte for 2019. Det oplyser banken i en meddelelse til fondsbørsen.

Danske Bank vil droppe udbytte for 2019 i lyset af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har lagt hårdt pres på bankerne.

Udvis samfundssind og drop udbytte og aktietilbagekøb har statsministerens klare opfordring lydt for i stedet at være rustet til at hjælpe med at afbøde coronakrisens store konsekvenser for danske virksomheder.

Nu indstiller landets største bank, Danske Bank, til sin generalforsamling, at der ikke betales udbytte på i alt 7,3 mia. kroner for 2019. Det oplyser storbanken i en fondsbørsmeddelelse.

»Danske Bank A/S’ bestyrelse har grundet den samfundsøkonomiske situation i forbindelse med covid-19-pandemien besluttet at indstille til generalforsamlingen, at der ikke udbetales udbytte for 2019,« står der i meddelelsen.

Følger trop

Dermed følger Danske Bank i hælene på Jyske Bank og Sydbank, der i slutningen af marts droppede pengeregn til aktionærer. For Jyske Bank drejede det sig om et stop af et aktietilbagekøbsprogram på 400 mio. kroner, mens Sydbank bremsede et udbytte på 341 mio. kroner.

Dette kvitterede erhvervsminister Simon Kollerup (S) for dengang. Samtidig opfordrede han øvrige banker til at følge trop.

»Som en af Nordens største banker og den største bank i Danmark har Danske Bank en vigtig rolle i at bidrage til at begrænse de negative økonomiske konsekvenser for vores kunder og samfundet som helhed. Danske Bank er godt rustet til at bidrage til denne fælles indsats,« lyder det fra banken.

Danske Banks bestyrelse med formand Karsten Dybvad i spidsen havde foreslået udbytte for 2019 på 8,5 kr. pr. aktie svarende til godt halvdelen af bankens overskud. Dette var i tråd med bankens udlodningspolitik om at udbetale 40-60 pct. af årets rapporterede resultat.

Indstillingen om ikke at udbetale udbytte for 2019 ændrer ikke ved Danske Banks generelle udlodningspolitik, oplyses det.

Udskudt på ubestemt tid

Danske Banks ordinære generalforsamling skulle have været afholdt 17. marts 2020, men så kom coronakrisen i vejen. Efterfølgende har landets finansielle vagthund, Finanstilsynet, anbefalet bankerne at droppe udbytte og aktietilbagekøb.

»Finanstilsynet finder, at banksektoren aktuelt bør undgå at forringe kapitalgrundlaget ved at udbetale udbytte eller foretage aktietilbagekøb. Dette er på baggrund af den store usikkerhed, der er om den økonomiske udvikling som følge af covid-19,« lød det fra tilsynsdirektør Jesper Berg.

Også nationalbankdirektør Lars Rohde har opfordret bankerne til at »agere forsigtigt og tilbageholde sidste års indtjening«.

Danske Bank ved endnu ikke, hvornår den ordinære generalforsamling kan afholdes på grund af coronakrisen, men vil indkalde til den, så snart det er muligt.