Da Torben Olsen i begyndelsen af 1990erne første gang blev indehaver af en café, var han klar over én ting: Der må aldrig virke tomt og øde på et spisested.

Derfor brugte han og hans familiemedlemmer i begyndelsen timer på at drikke kaffe ved bordene foran Café Victor, som var det første sted, han investerede i, og som siden bliver fundamentet for det imperium af restauranter og cafeer, han har opbygget gennem de seneste 30 år.

Torben Olsen fik sin mor og far til at sidde ved et af bordene ude foran, mens han selv satte sig ved et andet bord sammen med sin søster og kone. For Torben Olsen, der senere blev kaldt den københavnske cafékonge, vidste, at det at skabe en succesfuld café handler om andet end bare mad og drikke. Det handler om at skabe en oplevelse med de helt rigtige rammer. Det skal være et sted, hvor man kommer for at se og blive set. Her ramte Café Victor plet.

Stort set samtidig købte han også Café Sommersko, der ligger få hundrede meter fra Victor i Kronprinsensgade. Og han sad med et triumfkort, som han benyttede både på Sommersko og Victor. Hans senere partner Anders Houmann havde nemlig været i USA og smagt noget, som siden kom til at rulle hen over København og resten af Danmark, og som man i dag kan få selv i den mest afsidesliggende provinsby: brunch – den særlige kombination af morgenmad og frokost.

Solgte til kapitalfond

Det gik så godt, at Olsen kunne åbne det ene spisested efter det andet i de kommende år. Kort tid efter Sommersko og Café Victor blev Café Dan Turèll føjet til porteføljen og også Restaurant Nokken, der lå i Rungsted. Senere kom kendte københavnske restauranter som Fiat, Bistro Boheme, Geist, Ravage og Kanalen til. Nogle af stederne er siden solgt fra, men Torben Olsen har i dag med 11 spisesteder, som han ejer gennem selskabet Sovino – et selskab, som siden 2017 har haft kapitalfonden Maj Invest som den anden store aktionær.

Men mens perioden siden slutningen af 1980erne har været én lang optur, ændrede det sig den dag i marts, hvor Mette Frederiksen holdt det berømte pressemøde, hvor hun lukkede Danmark ned. For Torben Olsen var det et chok, som ikke minder om noget, han nogensinde før har prøvet, som han formulerede det over for Berlingske.

Pludselig måtte alle hans spisesteder lukke, stort set alle medarbejdere blev sendt hjem, og den stabile indtjening var pludselig truet. Men alligevel er det ikke helt gået så slemt, som nogle måske frygtede den dag i marts. For langsomt blev restriktionerne løftet, og modsat hotel- og rejsebranchen er en stor del af kunderne i dag kommet tilbage.

Der er godt nok med masser af forandringer, som for eksempel registrering af gæsterne, nye håndvaske i cafeerne og kokke med visirer. De mange turister, som engang kom til København for at spise, er der også få af, men Torben Olsen tror trods alt på, at Sovino kan komme nogenlunde helskindet gennem 2020. Den store joker er stadig en ny nedlukning, som vil kaste virksomheden ud i nye uoverskuelige udfordringer.

Nu handler det om fokus på at få indtjeningen tilbage, mens planerne om at vokse på nye adresser i København er udskudt. Men de, der kender Torben Olsen, er ikke i tvivl om, at den københavnske cafékonge har masser af planer liggende klar.